UNICEF continua donant suport a la infància al Pakistan un any després de les inundacions

UNICEF ha subministrat aigua cada dia a 5,1 milions de persones, 22,1 milions de vacunes, 760.000 materials escolars ja revisat a 2 milions de nens i nenes per evitar la seva desnutrició.

Un any després que les inundacions del devastador monsó copegessin Pakistan, molts dels més de 18 milions de persones afectades - gairebé la meitat de les quals eren nens - estan lluitant per reconstruir les seves vides, que van quedar destrossades, mentre disminueix l'ajuda humanitària tot i la por a noves inundacions pel monsó.

Les inundacions - que van cobrir una cinquena part del país i van causar danys per valor de gairebé 7.000 milions d'euros - han posat a les comunitats en una situació límit, forçant a milions de persones a desplaçar des de casa fins campaments o refugis temporals. Moltes d'aquestes persones desplaçades ja eren els més pobres entre els pobres del Pakistan.

Segons un informe llançat avui per UNICEF, l'impacte de les inundacions seguirà sentint-se durant els propers anys, especialment en els infants que són els més vulnerables als efectes dels desastres. Quan els infants desplaçats i les seves famílies van tornar als seus llocs d'origen, van trobar casa, la seva manera de vida i infraestructures - incloent instal · lacions de salut i gairebé 10.000 escoles - danyats o destruïts.

Les inundacions van posar de manifest una tragèdia ja existent de desnutrició crònica, pràctiques sanitàries poc saludables, un baix índex d'assistència escolar (especialment de nenes) i problemes de protecció infantil. L'informe adverteix que es necessita més assistència i de forma continuada per assegurar que els infants i les famílies afectades per les inundacions no entrin en una espiral de creixent vulnerabilitat. Si es segueix sense donar tractament contra la desnutrició als nens, per exemple, seran més susceptibles a malalties així com a una discapacitat cognitiva i atròfies de per vida.

El director executiu d'UNICEF, Anthony Lake diu en l'informe: "Jo, com altres, em vaig quedar horroritzat quan vaig veure la devastació de les inundacions de 2010 i el seu impacte en els nens del Pakistan. Al llarg de l'any passat, la comunitat global, incloent UNICEF, va llançar una resposta massiva, beneficiant a milions de persones amb aigua potable, nutrició vital, immunització, educació i altres serveis essencials per protegir els nens i les seves famílies ".

La resposta d'UNICEF va ser una de les més grans de la seva història, en termes de desplegament de recursos financers i humans, i es va dur a terme en estreta coordinació amb el Govern del Pakistan, altres agències de Nacions Unides i aliats de la societat civil.

Entre els seus majors èxits, UNICEF ha subministrat aigua potable de forma diària a 5,1 milions de persones, ha vacunat a 11,7 milions de nens de pòlio i 10,4 milions d'infants de xarampió, ha efectuat revisions de l'estat de desnutrició a més de dos milions d'infants menors de cinc anys; ha establert centres d'aprenentatge temporals per gairebé 300.000 infants; ha donat suport Espais Amics de la Infància per prop de 400.000 infants, i ha proveït a 761.000 infants amb subministraments escolars per permetre que continuïn la seva educació i es recuperin amb més rapidesa del desastre.

UNICEF també ha liderat grups sectorials d'emergència i nivells sub-nacionals i continua el seu paper de lideratge en els grups de treball per a la Ràpida Recuperació, coordinant per millorar l'eficiència tant de la resposta humanitària com la resposta per a una ràpida recuperació.

"A dia d'avui, encara queda molt per fer per atendre les condicions subjacents que van fer a aquestes comunitats tan vulnerables, i per ajudar-los a augmentar la seva capacitat de recuperació. Junts podem canviar la situació de les vides dels nens i les famílies del Pakistan que han patit d'una forma tan terrible ", ha afirmat Anthony Lake.

El representant d'UNICEF al Pakistan, Dan Rohrmann, assegura que les seqüeles del desastre han obert diverses portes per millorar la vida dels infants en diverses àrees que inclouen salut, sanejament i educació.

"Molts infants han pogut accedir a l'escola per primera vegada en la seva vida i els serveis de nutrició estan arribant ara a més nens que mai. D'alguna manera, el rellotge del desenvolupament s'ha reiniciat i requereix d'un suport continuat per cobrir unes expectatives més altes. Així, UNICEF continuarà cobrint les necessitats dels infants més vulnerables i desfavorits com a part del nostre "compromís principal amb els infants" i seguirà defensant i conscienciant sobre els drets de la infància ".

Rohrmann diu que les estructures de les escoles transitòries que UNICEF està construint per cobrir el buit deixat per la destrucció dels col · legis, són un bon exemple del camí a seguir. "Aquestes escoles s'han dissenyat per a proveir un pont entre les classes en carpes d'emergència i les escoles permanents. Als nens els agraden i molts estudiants poden anar a escola per primera vegada en les seves vides gràcies a aquestes escoles. Ens agradaria construir un gran nombre d'elles, permetent a més nens i nenes-incloent aquells que mai han anat al col · legi-accedir a una educació segura ". 

UNICEF s'enfronta a una escassetat de fons de gairebé 35 milions d'euros per cobrir les necessitats essencials per a una recuperació primerenca dels infants i les famílies afectades per les inundacions. Les àrees principals amb escassetat de fons són aigua, sanejament i higiene (25.429.625 d'euros), educació (5.674.379 d'euros) i salut (3,4 milions d'euros). A més, es necessiten 4,3 milions d'euros per a intervencions relacionats amb el nivell humanitari de desnutrició global aguda continuat.

Els mitjans poden descarregar fotografies en alta resolució i vídeos amb qualitat de televisió sobre la situació actual al Pakistan: 

https://unicefweb.unicef.es/com/pakistan

Usuari:     Refcom

Contrasenya:   uce442087

Más información:

Laia Ruich 

Responsable Comunicació UNICEF Comitè Catalunya

93-4531782 EXT. 107

lruich@unicef.es