Els fills d'immigrants tenen problemes per cobrir necessitats bàsiques, accedir a ajuts públics, atenció sanitària i ensenyament

Un informe de la Fundació Pere Tarrés i UNICEF Espanya reflecteix les dificultats d'infants d'origen estranger per accedir als seus drets.

Els nens de famílies immigrants que viuen a Espanya tenen dificultats per accedir a drets fonamentals com l'alimentació, l'educació o la salut, segons l'informe: "Abriendo ventanas: infancia, adolescencia y familias inmigradas en situaciones de riesgo social" presentat avui per UNICEF Espanya i la Fundació Pere Tarrés.

 

Per a la redacció del document s'ha entrevistat a 106 professionals implicats en el treball amb el col · lectiu de fills immigrants, ja vuit menors de nacionalitat estrangera.

Els experts alerten d'algunes situacions extremes de nens d'origen estranger que tenen dificultats per cobrir les necessitats alimentàries, que van a l'escola sense esmorzar o sense dutxar-se perquè no tenen aigua a casa, o que no poden pagar medicines.

El 2009 hi havia a Espanya 971.479 menors que tenien nacionalitat estrangera, és a dir, el 12% de la població menor de 18 anys, concentrant-se principalment a Catalunya (21%), Madrid (18%), Comunitat Valenciana (14%) i Andalusia (12 %)

La majoria de la població de 0 a 17 anys nascuda a l'estranger procedeix de països europeus (35%) i americans (48%), seguits pels africans (14%) i els asiàtics (6%). Romania es troba en primer lloc, amb un 12% de població, seguida de l'Equador (12%), Marroc (11%) i Colòmbia (7%). El primer país asiàtic és la Xina (4%).

L'informe ha estat elaborat per les investigadores Violeta Quiroga i Ariadna Alonso, de la Fundació Pere Tarrés, yanaliza els factors que poden conduir a aquests nens a una situació de risc social. Aquest treball de recerca posa de manifest dificultats a l'hora d'empadronar els nens a causa de requeriments dels ajuntaments, a circumstàncies familiars (alta mobilitat de les famílies) o la impossibilitat d'empadronar alguns menors acollits en centres de protecció per no disposar del document d'identificació amb fotografia.

Aquesta situació repercuteix en l'accés dels nens a serveis bàsics com la sanitat. De fet, s'han detectat casos de retirada de targetes sanitàries per falta de documentació.

L'informe presentat avui fa patent l'existència de dilemes i controvèrsies jurídiques entre l'ordenament jurídic migratori i el de protecció dels drets de la infància, ja que detecta limitacions a l'hora de tramitar ajuts públics i situacions que vulneren el dret a la reagrupació familiar .

Els experts també destaquen que els canvis continus dels programes d'ensenyament, la no inclusió de la diversitat cultural en el currículum acadèmic i la incomprensió entre les famílies i les escoles, representen un seriós escull per a la formació.

Aquests problemes es veuen agreujats pel coneixement de vegades insuficient de la llengua, sobretot en nens de parla no hispana, i pels problemes econòmics que afecten a les seves famílies com a conseqüència de la precarietat laboral o la falta d'ocupació.

Prova de la precarietat en què viuen moltes famílies, és el relat de Ying Ying, una jove xinesa de 15 anys que va arribar a Espanya a través del procés de reagrupació familiar. Durant la seva entrevista per a l'informe explica que "la meva família i jo vivim en una habitació i les altres dues famílies també cadascuna en una habitació".

En l'àmbit familiar, el document subratlla l'absència de xarxes familiars extenses, una insuficient supervisió parental, violència com a mesura correctora o confrontació entre pares i fills. Com a conseqüència, es produeixen casos com el de Pedro, un altre dels adolescents entrevistats en l'informe. Té 14 anys i va arribar a Espanya des d'Equador amb només 5. Reconeix que s'ajuntava amb "gent de bandes. Vaig anar amb ells des dels 11 als 14 anys, ara ja no vaig amb ells, perquè són gent perillosa. Quan estava a la banda em ficava en baralles i consumíem drogues, com marihuana i haixix ".

Walter, de Colòmbia, assegura que "algunes vegades no anava a l'escola, em quedava a casa d'un amic escoltant música i veient la tele. Altres vegades em quedava dormint a casa, però la meva mare no s'assabentava perquè estava treballant.

Una absència de control que repercuteix també en el manteniment de concepcions i pautes culturals en camps com el de la salut sexual i reproductiva. Gabriela, d'origen portuguès i guineà, ha nascut a Espanya, té 17 anys i ja ha estat mare. "Des que sóc mare tot ha canviat, sé el que és estimar un fill, les coses no són fàcils però jo sempre lluitaré per ell, mai ho abandonaré com va fer ella (la seva mare)", diu.

Per aquesta raó, l'informe recomana que es facilitin els tràmits i requisits per a la reagrupació familiar dels fills menors d'edat, així com les ajudes que puguin minimitzar les situacions de risc

Bones pràctiques 

El document planteja 25 bones pràctiques que poden ajudar a corregir algunes de les deficiències detectades en diferents àmbits.

Des del punt de vista educatiu, es recomana la formació sobre circuits i funcionament de l'escola per a les famílies immigrants, així com la preparació dels continguts de les reunions escolars amb criteris d'atenció a la diversitat cultural en aquests espais (llengua, presència de mediadors interculturals, orientació i atenció individual, etc.). Amb famílies sense alfabetitzar, es recomana que el seguiment dels hàbits i de la trajectòria educativa dels fills es dugui a terme amb material més gràfic, com les fitxes i colors. També s'ha comprovat que la presència d'aules d'autoaprenentatge a les escoles ha millorat el rendiment escolar.

En l'àmbit familiar es ressalten els efectes positius que tenen els Programes de Suport Familiar desenvolupats pels ajuntaments a través de tècnics de reagrupació familiar abans i després de l'arribada dels infants. També es destaquen els resultats de les sessions d'acompanyament individualitzat a la família i el nen reagrupat per reorientar les relacions familiars.

Per veure l'informe complet:  www.unicef.es

Per descarregar fotografies de la presentació de l'informe: http://www.flickr.com/photos/47746894@N07/sets/72157627759400527/

 

Más información:

Laia Ruich

Responsable Comunicació UNICEF Comité Cataluña

93-4531782 Ext. 107 / 647549974

[email protected]

 

Isabel Vergara

Responsable de prensa de la Fundación Pere Tarrés

Tel.: 93 430 16 06 / 669844175

[email protected]