Virus d'Ebola: la informació salva vides

Informar la població és essencial per contenir la propagació del virus de l'Ebola

Per això UNICEF, els ministeris de salut i altres aliats de set països de l'Àfrica Occidental estan difonent informació a través de missatges de texta mòbils, programes de ràdio i televisió i campanyes porta per porta.

"És fonamental que, ara més que mai, lesfamílies tinguin els mitjans i lainformació adequada perprotegir-se i prevenir malentesos", afirmaGuido Borghese, assessor d'UNICEF sobre supervivència infantil i desenvolupament a l'Àfrica Occidental i Central.

D'aquesta manera s'eviten "els temors i rumors infundats, que s'estenen ràpidament", especialment en un lloc on la majoria de la gent "mai abans havia sentit parlar de l'Ebola".

Per aconseguir que arribi al major nombre de persones, aquesta informació es difon en mesquites, esglésies, escoles, centres de salut i mercats dels països afectats o en situació derisc: Guinea,Libèria, Sierra Leone,Costa d'Ivori, Senegal,Mali i Guinea Bissau.

És especialment important la comunicació dirigida a les comunitats i treballadors sanitaris.

A més UNICEF està distribuint entre les persones que estan en les comunitats afectadesarticles per prevenir la malaltia, comsabó, clor iguants.

Informació per prevenir el virus

A Guinea la informació sobre la malaltia es difon a través de cartells i fullets. ALibèria s'estan enviant 500.000 missatges de text a telèfons mòbils.

Els programes de ràdio locals estan servint de plataforma per a la difusió de la informació sobre el virus a Libèria, Sierra Leone, Senegal i Costa d'Ivori. En aquest últim país s'han instal·lat quatre tendes de campanya, establertes com a centres d'aïllament.

La higiene és bàsica per prevenir la propagació del virus, de manera que UNICEF està donant suport equips d'higiene i missatges sobre pràctiques d'higiene a Costa d'Ivori i Mali.

Així mateix s'estan distribuintsubministraments. A Guinea UNICEF ha repartit 77.400 ampolles de clor líquid, més de300.000 pastilles de sabó,150.000 parells de guants,670 polvoritzadors i 1.650 quilos d'hipoclorit de calci a treballadors de la salut i a les comunitats.

A Libèria, s'han proporcionat set kits contra el còlera, vuit tendes grans de campanya per establir unitats d'aïllament, 15.360 peces de sabó, 725 quilos de clor i productes desinfectants, 100 kits bàsics d'aigua per a les famílies, 4.830 caixes de desinfectant, més de 9.200 cubs i2.360 bidons.

A més, UNICEF està subministrant a les autoritats sanitàries nacionals i locals a Sierra Leone, Costa d' Ivori, Senegal i Mali equips mèdics de prevenció per contenir i prevenir l'Ebola.

eS treballa a contrarellotge per evitar una propagació major

Fins ara la malaltia s'ha cobrat 111 vides a Guinea i Libèria. El nombre de casos,sospitosos i confirmats, en tots dos països arriba als 178. A més s'han detectat sis casos sospitosos a Mali.

Aquest és el primer gran brot d'Ebola que pateix Àfrica Occidental. El virus no té vacuna ni cura. Acudir als centres de salut quan es produeixen símptomes sospitosos "augmenta les possibilitats de supervivència i evita que altres s'infectin", declara en Borghese.

Per aquesta raó és essencial tenir informació, ja que "moltes més vides estan en perill per la manca d'informació o per tenir informació errònia fruit de rumors". Això obliga a "treballar a contrarellotge per evitar que es propagui el virus".

Els missatges s'estan difonent també en els idiomes locals per arribar a més gent i salvar vides.

UNICEF ha fet una crida urgent d'1,2 milions de dòlars per a Guinea i gairebé 1,3 milions de dòlars per als països veïns (Libèria, Sierra Leone, Senegal, Guinea Bissau i Mali) amb l'objectiu de poder oferir productes desinfectants, medicaments essencials, subministraments vitals i donar suport a la comunicació per evitar que l'Ebola es propagui encara més per l'Àfrica Occidental.