Violència contra els infants: nou informe "Ocults a plena llum"

L'informe d'UNICEF "Ocults a plena llum" és la compilació de dades més gran realitzada mai sobre la violència contra els infants.

Aquest estudi mostra l'impactant abast de l'abús físic, sexual i emocional que pateixen nens i nenes de tot el món i revela les actituds que perpetuen i justifiquen la violència, mantenint-la oculta a plena llum.

"Es tracta de dades incòmodes que cap govern ni cap pare voldran veure", explica el director executiu d'UNICEF Anthony Lake.

"Tret que ens enfrontem a la realitat que cadascuna d'aquestes estadístiques representa, la vida d'un nen a qui es priva el dret a una infància segura i protegida, mai canviarem la mentalitat que la violència contra els nens és normal i admissible. No és cap de les dues coses".

VIOLÈNCIA CONTRA LES NENES: 120 milIons han PATIT abús sexual

L'informe "Ocults a plena llum" es basa en dades de 190 països i documenta la violència que es produeix en llocs on els nens haurien d'estar segurs: les seves comunitats, les seves escoles i les seves llars

En la publicació es detallen els efectes a llarg termini de la violència, que sovint es transmeten de generació en generació, i s'arriba a la conclusió que els nens exposats tenen més probabilitats de ser desocupats, de viure en la pobresa i de mantenir una actitud violenta envers els altres. 
Violència contra els infants
Les principals conclusions són:
  • Violència sexual: Al voltant de 120 milions de nenes menors de 20 anys a tot el món (al voltant d'1 de cada 10) han experimentat relacions sexuals a la força o altres actes sexuals forçats, i 1 de cada 3 nenes adolescents de 15 a 19 anys que han estat alguna vegada casades (84 milions) ha estat víctima de violència emocional, física o sexual per part del marit o company. 
  • La prevalença de la violència per part de la parella és del 70% o superior a la República Democràtica del Congo i Guinea Equatorial i s'acosta al 50%, o el supera, a Uganda, la República Unida de Tanzània i Zimbabwe. A Suïssa, un estudi nacional de nenes i nens de 15 a 17 anys realitzat el 2009 va trobar que el 22% i el 8%, respectivament, havien patit almenys un incident de violència sexual amb contacte físic. La forma més comuna de violència sexual per a ambdós sexes va ser la victimització a través d'Internet
  • Homicidi: una cinquena part de les víctimes d'homicidi a tot el món són nens i adolescents menors de 20 anys, fet que va representar prop de 95.000 morts el 2012. 
  • L'homicidi és la primera causa de mort entre els homes de 10 a 19 anys a Panamà, Veneçuela, El Salvador, Trinitat i Tobago, Brasil, Guatemala i Colòmbia. A Nigèria es produeix el major nombre d'homicidis infantils, 13.000. Entre els països d'Europa Occidental i l'Amèrica del Nord, la taxa més alta d'homicidi es produeix als Estats Units.
  •  

VIOLÈNCIA CONTRA ELS INFANTS: 1 de cada 3 estudiants PATEIX  assetjament

  • Assetjament escolar: una mica més d'1 de cada 3 estudiants d'entre 13 i 15 anys a tot el món pateix actes d'assetjament escolar; a Samoa, la proporció és de gairebé 3 de cada 4. 
  • Gairebé una tercera part dels estudiants d'11 a 15 anys d'Europa i l'Amèrica del Nord van dir que n'havien intimidat d'altres: a Letònia i Romania, gairebé 6 de cada 10 van admetre haver intimidat altres companys.
  • Disciplina violenta: al voltant d'un 17% dels nens de 58 països estan subjectes a formes greus de càstig físic (cops al cap, les orelles o la cara o cops durs i repetits). 
  • Més del 40% dels infants de 2 a 14 anys pateix càstigs físics greus al Txad, Egipte i el Iemen. A escala mundial, 3 de cada 10 adults creuen que el càstig físic és necessari per criar bé els nens. A Swazilàndia, el 82% va dir que el càstig físic era necessari. 
  • Actituds davant la violència: prop de la meitat de totes les adolescents de 15 a 19 anys (al voltant de 126 milions) creuen que està justificat que el marit pegui la seva dona en determinades circumstàncies. La proporció s'eleva al 80% o més a l'Afganistan, Guinea, Jordània, Mali i Timor Oriental.
  • En 28 de 60 països amb dades per a ambdós sexes, una major proporció de nenes que de nens creuen que colpejar una dona està de vegades justificat. A Cambodja, Mongòlia, Pakistan, Rwanda i el Senegal, hi ha el doble de possibilitats que les nenes creguin que de vegades està justificat que el marit copegi la dona, en comparació amb els nens. Dades de 30 països suggereixen que al voltant de 7 de cada 10 nenes de 15 a 19 anys que han estat víctimes d'abús físic i/o sexual mai han buscat ajuda: moltes van dir que no pensaven que es tractés de maltractament o no ho consideraven un problema.

VIOLÈNCIA CONTRA ELS INFANTS: 6 ESTRATÈGIES PER EVITAR-LA

Violencia en la infancia

UNICEF assenyala sis estratègies per facilitar que la societat en conjunt, des de les famílies fins als governs, eviti i redueixi la violència contra els infants.

Entre elles cal esmentar donar suport als pares i dotar els nens d'aptituds per a la vida; canviar les actituds; enfortir els sistemes i serveis judicials, penals i socials; i generar proves i presa de consciència sobre la violència i els seus costos humans i socioeconòmics, per tal de canviar les actituds i les normes.

La violència contra els nens es produeix cada dia, a tot arreu. I al mateix temps que perjudica els nens com a individus, també esquinça el teixit social i soscava l'estabilitat i el progrés. Però la violència contra els nens no és inevitable. Es pot evitar si ens neguem a deixar que segueixi romanent a l'ombra", explica Lake.

"Les proves que apareixen en aquest informe ens obliguen a actuar, pel bé dels nens com a individus i per la fortalesa futura de les societats de tot el món."

Hazte socio y ayúdanos a proteger a los niños más vulnerables.

Elige ahora tu aportación mensual.

¿Sabes que puedes recuperar hasta un 80% de tus aportaciones? Más info

Si prefieres, contacta con nosotros en el 900 907 074 de lunes a viernes de 9:00h a 21:00h y sábados de 11:00h a 17:00h | [email protected]

Violència contra els infants: nou informe "Ocults a plena llum"