UNICEF reconeix 16 municipis espanyols com a noves Ciutats Amigues de la Infància

Ja són 61 les ciutats i pobles espanyols que formen part d'aquesta xarxa per a la defensa i promoció dels drets de la infància

UNICEF Espanya, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, han reconegut como a Ciutats Amigues de la Infància a Bollullos de la Mitación (Sevilla), Burgos, Carbajosa de la Sagrada (Salamanca), Fernán Núñez (Córdova), Castrillón (Astúries), Guadalajara, Guillena (Sevilla), La Puebla de Alfindén (Saragossa), La Puebla de Cazalla (Sevilla), Mollerussa (Lleida), Quer (Guadalajara), Salas (Astúries), Santaella (Córdova), Santa Eulalia (Eivissa), Sant Cugat del Vallés (Barcelona) i Valladolid.

Amb la concessió del segell de Ciudad Amiga de la Infancia, UNICEF Espanya i els seus socis de programa reconeixen el treball dels municipis espanyols en el disseny i desenvolupament de polítiques locals d'infància i joventut en sintonia amb la Convenció sobre els Drets dels Infants, aprovada per Nacions Unides el 1989 i ratificada per Espanya el 1990.

Al costat dels nous reconeixements, la Secretaria Permanent del Programa Ciutats Amigues de la Infància ha resolt renovar els concedits en edicions anteriors a Madrid; Humanes (Madrid), Vejer de la Frontera (Cadis), Segòvia, Velilla de San Antonio i Mejorada del Campo (Madrid), Andújar (Jaén) i Puerto Real (Cadis). A més, s'ha concedit una menció especial als municipis d'Àvila, Lleó, Lugo, Marbella i Sòria per la qualitat de les seves polítiques d'infància i joventut.

A més, el Jurat ha decidit reconèixer 40 Bones Pràctiques presentades per 35 governs locals en diferents categories, com ara educació, salut o participació infantil.

UNICEF i els seus socis de programa porten deu anys desenvolupant aquesta iniciativa a Espanya, amb la qual cada dos anys llancen una convocatòria de reconeixement a la qual poden concórrer totes aquelles entitats locals que considerin que compleixen amb els requisits establerts en les bases d'aquesta convocatòria. Una comissió tècnica avalua els expedients dels municipis candidats i, si escau, atorga el corresponent reconeixement, que ha de ser renovat cada quatre anys mitjançant una nova auditoria tècnica.

Amb aquestes 16 noves incorporacions ja són 61 les ciutats i pobles que formen part d'aquest programa. L'acte de lliurament dels diplomes acreditatius d'aquest últim procés de reconeixement tindrà lloc a Màlaga el pròxim 9 de novembre en un acte públic al qual assistiran representants de tots i cadascun dels municipis guardonats. El jurat que ha emès la sentència s'ha format amb un membre de cada una de les entitats que formen part del Programa Ciutats Amigues de la Infància. A més, també varen formar el jurat quatre experts de reconegut prestigi nacional i internacional en el camp de la infància: Josep Muntañola Thornberg, catedràtic emèrit d'arquitectura de la Universitat Politècnica de Barcelona; Fidel Revilla González, professor d'educació secundària i president d'Acción Educativa. Expert en participació infantil en l'àmbit local espanyol, José Antonio Corraliza, catedràtico de psicologia ambiental de la Universidad Autónoma de Madrid; Miguel Angel Ruiz, profesor titular de metodologia de la Universidad Autónoma de Madrid; Esperanza Ochaíta, catedràtica de psicologia evolutiva de la Universidad Autónoma de Madrid i Carlos Becedóniz Vázquez, coordinador del Observatorio de la Infancia y la Adolescencia del Principat d'Astúries.

Programa Ciutats Amigues de la Infància

L'objectiu d'aquesta iniciativa és promoure l'aplicació de laConvención sobre los Derechos del Niño en l'àmbit local a través del treball conjunt amb entitats locals espanyoles.

En el marc d'un interès comú per la infància, el programa insta administracions i governs locals a desenvolupar i implementar estratègies relacionades amb el benestar dels infants, defensant els seus drets, fomentant la seva participació i fent de les ciutats entorns més habitables per a tots, especialment per als més joves.

Des de la seva instauració a nivell internacional el 1996,750 ciutats han estat reconegudes com Ciutats Amigues de la Infància a tot el món.

Per arribar a ser Ciutat Amiga de la Infànciacal seguir unes línies d'actuació. Entre elles, treballar amb la infància del municipi a través d'una participació real dels infants en la presa de decisions, tant a través de Consells d'Infància com de Fòrums Estables de Participació Infantil als ajuntaments. Paral · lelament, amb l'anàlisi i avaluació de les polítiques implementades i els seus pressupostos, s'impulsa la planificació i posada en marxa de les noves estratègies que tinguin en compte els interessos de la infància en totes les àrees del municipi.