UNICEF intensifica el seu treball per atallar les amenaces del còlera i la diarrea a Somàlia

El aumento del número de casos confirmados de cólera en Mogadiscio, la capital de Somalia, y de diarrea acuosa aguda en la ciudad portuaria de Kismayo, ha motivado una respuesta urgente para frenar el avance de estas enfermedades. 

Les precàries condicions de sanejament que hi ha a la zona, la falta d'aigua potable, lamassificació i els alts nivells dedesnutrició són la perillosa combinació per a propiciar brots d'enfermetats infeccioses com elcòlera i la pneumonia.

Ja s'han confirmat casos de còlera a les regions de Banadir, Bay, Mudug i Baix Shabelle, i el nombre de casos de diarrea aquosa aguda ha augmentat dramàticament en els últims mesos.
 
Des de gener d'aquest any, solament a l'Hospital Benadir de Mogadiscio s'han registrat 4.200 casos de diarrea aquosa aguda i de còlera. De qualsevol manera, en aquests momentsla majoria dels casos de còlera registrats en varies regions estàn continguts i sota control.
 
“La nostra major preocupació és monitorejar i detectar nous brots d'enfermetats en molts assentaments informals establerts per als desplaçats interns que es troben en Mogadiscio o els seus voltants”, afirma la doctora Marthe Everard, Representant de la Organització Mundial de la Salud (OMS) a Somalia.
 
El còlera és endèmic aSomalia pero l'últim gran brot es registrà l'any 2007, afectant a 67.000 persones. En els últims anys, els esforços realitzats per netejar amb clor les instal·lacions d'aigua a Mogadiscio i per millorar les instal·lacions d'higiene i sanejament han previngut un brot més important.
 
Ara hi ha un gran tall de subministre d'aigua potable i falta de sanejament adequat, amb l'arribada de 100.000 persones aquest any aMogadiscio, el que eleva el número de desplaçats a 470.000, molts d'ells vivint en assentaments massificats.
 
No deberia ocòrrer que un nen mori per una diarrea, encara que és la tràgica realitat per a un nen somalí amb desnutrició aguda. És una combinació letal”, assegura Rozanne Chorlton, Representant de UNICEF a Somalia. “Aquests tipus d'enfermetates són prevenibles i tractables ràpidament. Per a salvar les vides dels nens ens estem asseguran de que l'accés a l'aigua potable, sanejament, higiene y cures mèdiques formin part integral de la nostra resposta d'emergència”.
 
ACCIÓ D'UNICEF
UNICEF i organitzacions aliades en sectors com l'aigua, sanejament i higiene estàn intensificant els seus treballs per arribar als 1,5 millons de persones en zones d'alt risc del sud de Somàlia. Fins el moment, la seva acció està consistint en:
 
  • Enviar a 13 hospitals kits d'emergència contra enfermetats diarreiques compostes de subministraments mèdics com xeringues, infusions y sals de rehidratació oral (SRO), emmagatzemats per UNICEF i la OMS.  
  • Intensificar la gestió dels casos de deshidratació severa amb i sense desnutrició.
  • Movilitzar una xarxade promotors comunitaris de salut que difonen porta a porta missatges de sensibilització sobre salut i higiene.
  • Proveïr als llocs de salut de medicaments essencials i sales de rehidratació oral.
  • Distribuir subministraments de clor, articles essencials d'higiene, tractaments per a les families i materials per a l'emmagatzament d'aigua. Ja estàn sent tractades amb clor 217 fonts d'aigua, i 58 punts de presa d'aigua que estàn beneficiant a 483.200 persones a Mogadiscio.
  • Repartir en els centres d'alimentació per a nens desnutritsarticles domèstics d'higiene, incloent-hi tauletes potabilitzadores d'aigua, sabó i galledes per a 48.000 families.
  • Reforçar les campanyes per a sensibilitzar a les families de comunitats amb alt risc sobre el tractament d'aigua potable, l'eliminació segura de residus i  el rentat de mans.
Encara són necessaris 80 milions de dòlars (55,80 milions d'euros)  per a atendre les necessitats sanitàries de la població a Somalia en el 2011. Així mateix, es necessiten uns altres 78 milions de dòlars (54,42 milions d'euros)  per a l'atenció en matèria d'aigua, sanejament i higiene. Fins ara només s'ha rebut el 30% y 37%, respectivament, per a cada sector.