UNICEF es prepara perquè més de 500.000 infants de Mali tornin a l'escola

A causa del començament del nou curs escolar a Mali a partir de l'1 d'octubre, UNICEF està treballant perquè puguin tornar a les aules més de mig milió de nens les vides dels quals van ser interrompudes pel conflicte, les inundacions estacionals i la crisi alimentària.

 

Sota el lideratge del Govern de Mali i en col · laboració amb els seus aliats, UNICEF està mobilitzant els mestres i pares de família perquè els nens tornin a l'escola i assegurar així una educació millor.
 
A tot el país, prop de 9.000 mestres rebran cursos de formació aquest any acadèmic 2013-2014. A més, es crearan espais temporals d'aprenentatge i es repararan les escoles que van patir danys. Uns 15.000 alumnes utilitzaran el nou mobiliari adquirit per rehabilitar les aules.
 
"Aquest any escolar a Mali ha de ser diferent a l'anterior, pel que hem de fer tot el possible perquè els infants tornin a l'escola", va dir Françoise Ackermans, Representant d'UNICEF a Mali. "Aquest és un moment crític. Ha passat menys d'un mes des de les eleccions, així que la població de Mali està molt interessada en la reconstrucció del seu país per tornar a la vida normal. Ells saben que l'educació és la pedra angular d'aquest procés de reconstrucció. Hi ha algun signe més evident que les coses tornen a la normalitat que veure una nena i un nen caminant cap a l'escola al matí?", va assegurar Ackermans.
 
800.000 infants de mali han hagut d'interrompre els seus estudis
Segons el Ministeri d'Educació, s'estima que 800.000 infants de Mali han hagut d'interrompre els seus estudis a causa del conflicte, la crisi alimentària i nutricional, i les inundacions estacionals.
 
Françoise Ackermans va visitar recentment les escoles de Gao, on 168 nens estaven asseguts al terra de la classe. "Al nord, moltes escoles han estat saquejades i els nens sovint no tenen altra opció que seure a terra durant la classe. Més de la meitat de les escoles a Timbuctú i Gao encara necessiten materials escolars i d'oci, com quaderns i taules", va assegurar.
 
"El meu primer dia de classe, el curs passat, em va fer molt feliç. Però ara no tenim res", diu l'Aminata, de 12 anys, que viuen a Tombouctou. "La por s'ha anat, però tenim un munt de preocupacions. Les classes estan aquí, tinc molts companys que s'han quedat i d'altres que van amb mi a l'escola però no tenim res. Els quaderns d'UNICEF no són suficients per a nosaltres. M'agrada estar amb els meus companys de classe. M'agrada l'aixeta que hi ha al pati perquè ens dóna aigua potable. La nostra escola és molt antiga. M'agradaria que la meva escola es pogués modernitzar. Vull que UNICEF es quedi amb nosaltres a l'escola'' ha dit l'Aminata.
 
En els camps de refugiats situats a Mauritània, Burkina Faso i Níger, UNICEF també està treballant amb els governs i altres aliats per proporcionar als 42.973 infants de Mali educació formal i informal. A Mauritània, 7.166 nens refugiats reben educació formal i informal i gairebé el 70 per cent d'ells van aprovar els seus exàmens finals l'any escolar 2012-2013.
 
Durant tot l'estiu, s'espera que prop de 4.900 nens refugiats en edat escolar assisteixi a classes de suport. UNICEF també ha ajudat que Ministeris d'Educació de Mali, Níger, Burkina Faso i Mauritània garanteixin la integració dels estudiants refugiats en els seus sistemes educatius, fet que els permetrà seguir amb més facilitat l'escola un cop tornin aMali.
 
La campanya Torna a l'escola és només el primer pas per aconseguir que tots els nens vagin a l'escola. Encara que la campanya s'adreça als nens que es veuen afectats directament pel conflicte, no podem perdre de vista que més de 1,2 milions d'infants a Mali estan fora de l'escola.
 
Per a l'Aminata, igual que molts altres nens de Mali, tornar i acabar els estudis sembra el camí cap a un futur millor. "He pensat en el futur. El meu mestre m'ha dit que si vull, puc. Crec que el meu futur estarà garantit", ha afegit.
ATENDRe LeS NECEsSItAtS EDUCATIVeS DELS infantS 
Aquest any, UNICEF necessita 21 milions de dòlars per atendre les necessitats educatives immediates dels infants malians que es troben a Mali, Mauritània, Burkina Faso i Níger. Fins al juliol del 2013, només s'ha rebut el 38% d'aquests fons. A Mali, només s'ha rebut el 27% dels 12 milions de dòlars dels fons requerits per donar accés a l'educació durant l'emergència.
 
Es necessiten amb urgència fons per garantir que els infants afectats per la crisi a Mali tinguin un accés a una educació de qualitat. La falta de fons pot fer perillar la capacitat d'UNICEF i els seus aliats per donar suport al Ministeri d'Educació en el seu esforç per aconseguir que els nens tornin a l'escola.