Una fita històrica vergonyosa: un milió d'infants refugiats per la crisi de Síria

Aquesta setmana s'ha registrat una fita històrica vergonyosa: quan la guerra a Síria entra ja en el seu tercer any, el nombre de nens i nenes sirians obligats a fugir de la seva pàtria com a refugiats ha arribat al milió.
 
"Aquest nen refugiat que fa un milió no representa només una xifra estadística. Es tracta d'un nen o una nena real que ha estat arrencat de la seva llar, potser fins i tot separat de la seva família, i que pateix horrors que nosaltres no podem comprendre plenament", ha assenyalat Anthony Lake, director executiu d'UNICEF.
 
 
 

“TOtS hem de COMPARTIR LA VERGonya”

Tots hem de compartir la vergonya, perquè tot i que treballem per alleugerir el patiment de les persones afectades per la crisi, la comunitat internacional no ha complert amb la seva resposabilitat cap a aquest infant. Hauríem de preguntar-nos honestament si podem continuar fallant als nens i nenes de Síria”[], ha afegit.
 
Per la seva banda, l'alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), António Guterres, ha valorat que "el que està en joc és ni més ni menys que la supervivència i el benestar de tota una generació d'éssers humans innocents".
 
"Els infants i joves de Síria estan perdent les seves llars, els seus familiars i el seu futur. Encara que creuin les fronteres i es posin fora de perill, aquests menors estan traumatitzats i deprimits i necessiten urgentment raons per sentir-se esperançats", ha dit.
 
Segons dades d'UNICEF i ACNUR, els nens i nenes constitueixen la meitat dels refugiats pel conflicte de Síria. En la seva majoria,han aconseguit refugi al Líban, Jordània, Turquia, l'Iraq i Egipte. De manera creixent, les persones i famílies que fugen de Síria es dirigeixen a l'Àfrica del Nord i Europa.
 
Les dades més recents demostren que prop de 740.000 nens i nenes refugiats sirians són menors d'11 anys.
 
A Síria, segons l'Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, el conflicte ja ha deixat un saldo d'uns 7.000 nens i nenes morts. ACNUR i UNICEF calculen quemés de dos milions d'infants sirians han patit desplaçaments dins del seu país.
 
Els trastorns físics, la por, l'estrès i els traumes que pateixen molts nens i nenes constitueixen només una part de la crisi humanitària a Síria. Tant ACNUR com UNICEF destaquen que els infants refugiats són vulnerables al treball infantil, el matrimoni prematur, l'explotació sexual i la tracta de persones. Més de 3.500 nens que avui es troben a Jordània, el Líban i l'Iraq van creuar les fronteres des de Síria sense acompanyants o separats de les seves famílies.
 

LA MAjOR OPERACIÓ D'ajuda HUMANITàRIA DE LA HISTòRIA

Davant d'una crisi d'aquesta magnitud, UNICEF i ACNUR donen suport a milions d'infants i famílies mitjançant lamajor operació d'ajuda humanitària de la història.
 
En el marc d'aquesta campanya, per exemple:
  • Més de 1,3 milions d'infants sirians, tant refugiats com residents en comunitats amfitriones en països veïns han estat vacunats contra el xarampió gràcies al suport d'UNICEF i els seus aliats.
  • Uns 167.000 nens i nenes refugiats han rebutsuport psicosocial.
  • Més de 118.000 han seguit rebenteducació escolar o no estructurada.
  • Més de 222.000 persones han rebut subministraments d'aigua.
  • Fes una donació per a Síria.

NECESsItAt URGENT D'ajuda

No obstant això, UNICEF i ACNUR afirmen que queda molt per fer. El Pla regional de resposta a la situació dels refugiats a Síria, que demana 3.000 milions de dòlars (2.245 milions d'euros) per donar resposta fins a desembre d'aquest any a les greus necessitats dels refugiats, només ha rebut el 38% dels fons requerits.
 
Qualsevol persona pot col · laborar enviant unmissatge de text amb la paraula UNICEF al 28028, o realitzant la seva contribució aquí.