Un milió d'infants sirians refugiats: la història de l'Aya

El devastador conflicte a Síria ha obligat a un milió d'infants sirians a fugir de la seva terra natal. L'Aya, de vuit anys d'edat, és una d'ells.

 

El seu somriure i i la seva energia són contagioses. És juganera, li agraden els esports, té talent. A l'Aya, de vuit anys, li encanta parlar, cantar i aprendre. La seva germana gran, l'Essaf, li ensenya a llegir i escriure tots els dies, a la carpa provisional a la Vall de Bekaa del Líban, una vall plena de gent pel flux constant de refugiats sirians.
 
Una educació a l'espera
 "L'Aya és l'única dels meus fills que no ha rebut educació, juntament amb la meva filla que és discapacitada. Tots els altres han estat educats", explica en Mohammad, el pare de l'Aya.
 
"Vull ser metge per ajudar els nens", diu l'Aya. "Si em vénen a veure i no tenen diners, els donaré la medicina, una recepta i una injecció perquè puguin millorar".
 
L'Aya va poder anar a l'escola al Líban durant un temps, però el preu del transport (20 dòlars al mes)era inaccessible per a la família. Els germans treballen en els camps d'hortalisses per ajudar la família a tirar endavant, però depenen en gran mesura dels vals d'aliments proporcionats per ACNUR.
 
Una fita vergonyosa
El nombre de nens i nenes sirians que com l'Aya han estat obligats a fugir de les seves llars ha arribat a un milió. "Aquest nen refugiat que fa un milió no representa només una xifra estadística", ha assenyalat Anthony Lake, director executiu d'UNICEF. "Es tracta d'un nen o una nena real que ha estat arrencat de la seva llar, potser fins i tot separat de la seva família, i que pateix horrors que nosaltres no podem comprendre plenament".
 
"Tots hem de compartir la vergonya", va afegir Lake, "perquè tot i que treballem per alleugerir el patiment de les persones afectades per la crisi, la comunitat internacional no ha complert amb la seva resposabilitat cap a aquest infant. Hauríem de preguntar-nos honestament si podem continuar fallant als nens i nenes de Síria”.
 

eLs infants són els més afectats

És un fracàs de proporcions colossals. Els infants constitueixen més de la meitat de tots els refugiats del conflicte sirià. Prop de 740.000 nens refugiats sirians tenen menys d'11 anys.
 
Mentrestant, els nens atrapats a Síria són objectiu d'una violència terrible. D'acord amb l'Oficina de l'Alt Comissionat per als Drets Humans, uns 7.000 nens han estat assassinats durant el conflicte.
 
UNICEF TReballa per arribar a tots els afectats
UNICEF i ACNUR han donat suport a milions de famílies afectades des que va esclatar la guerra. Més de 222.000 persones han rebut subministraments d'aigua, prop de 167.000 nens refugiats han rebut assistència psicosocial i més de 118.000 han pogut continuar amb la seva educació.
 
Es tracta d'una enorme operació humanitària, però no és suficient. Cada dia hi ha més infants sirians que es converteixen en refugiats, i els països d'acollida estan fent el seu major esforç.
 
Tu pots ajudar els nens de Síria enviant UNICEF al 28028 o donant aquí.