Treballant per acabar amb la discriminació de les nenes a Índia

 

Potenciar el paper de les adolescents i les dones a Índia és fonamental per acabar amb la discriminació.  En moltes ocasions, no van a l’escola perquè les seves famílies creuen que és una càrrega econòmica innecessària.  Pel fet de néixer nenes, se les considera una propietat de la família de la qual formaran part quan es casin.

"Les famílies de recursos limitats donen prioritat als fills mascles", explica Nupur Pande, Oficial de Protecció Infantil d’UNICEF a Uttar Pradesh, i afegeix: "Les nenes pateixen un grau elevat de discriminació".

La història de Noorjahan Khan, de 18 anys, comença  a ser diferent.  La seva llar és en un delsmohallas de la ciutat de Moradabad, a Uttar Pradesh, on gairebé la meitat de la població viu per sota del llindar de la pobresa. Les grans dificultats econòmiques han estat una constant en la vida.  Fins i tot, hi havia vegades en què la seva família no tenia res per menjar en dos o tres dies. 

El seu pare guanya entre 50 i 60 rúpies (al voltant d’1,20 dòlars) al dia, treballant com a peó.  De vegades, el que guanya no arriba per alimentar Noorjahan i els seus sis germans.  I alguns dies, ni tan sols aconsegueix feina.

Gràcies a un projecte deformació laboral adreçat a adolescents, posat en marxa per l’organització Aide et Action i UNICEF, Noorjahan i la seva família han començat a millorar.  L’objectiu d’aquest projecte és obrir possibilitats defeina alsjoves marginats, a través de cursos i formació pràctica. Noorjahan i els seus germans van començar a assistir-hi, i ara ella treballa com a auxiliar d’oficina. 

Noorjahan sobresortí entre els seus companys des del principi. "D’immediat, va percebre en ella la voluntat de fer quelcom a la vida", apunta Mahesh Chandra, el seu mestre. "Ella mateixa em va dir que desitjava seguir estudiant i em va preguntar de quina manera la podia ajudar a assolir el seu objectiu".

Noorjahan lluita per ocupar el seu lloc 

 

Noorjahan se sent orgullosa de guanyar 2.000 rúpies (uns 44 dòlars) al mes. No obstant això, cada vegada que surt de casa seva per anar a la feina ha de suportar les burles i les provocacions de molts homes del veïnat.

"Els veïns em fan la vida impossible quan surto de casa", comenta. "Però malgrat que això em fa mal, no tinc cap dubte sobre qui sóc, i seguiré treballant". "Vull ajudar el meu pare durant tota la vida", afegeix.

Amb el diner que guanya pot ajudar la seva família a sortir de la pobresa extrema, i malgrat el caràcter protector del pare, ell comprèn els beneficis financers i personals de la decisió de la filla.

El projecte beneficia 50.000 dones

Els cursos dels quals s’ha beneficiat Noorjahan estan finançats per la Iniciativa Social IKEA, que en 2009 va començar a donar suport a les activitats de defensa i foment dels drets dels infants en un centenar de veïnats pobres omohallas de Moradabad.

El projecte en què participen Noorjahan i els seus germans forma part d’un programa integral d’assistència a uns 65.000 nens, nenes i joves, així com a unes 50.000 dones. Dels 100 joves que estudien a cada classe, entre 60 i 70 acaben el curs i troben feina.

Adele Khudr, Cap de l’Oficina d’UNICEF a Uttar Pradesh, pensa que si espotencia el paper de les adolescents i les donesde les comunitats, es podrà modificar el comportament dels habitants, especialment quan vegin que les famílies no només sobreviuen sinó que comencen a prosperar.