Tots som la Malala

Per Ildefonso González, Responsable de Publicacions i Fotografia d'UNICEF Espanya

La majoria de nosaltres hem viscut una infància sense por, sense aquesta por amb majúscules que ens priva de llibertat. Teníem por, generalment infundada, de l'home del sac, de parlar amb estranys, que ens donessin caramels enverinats a la porta del col · legi...

La Malala Yousafzai, una adolescent pakistanesa de 15 anys, convivia diàriament amb una por molt gran i més real.

"Mentre anava a l'escola vaig escoltar un home dir: et mataré". La Malala estava amenaçada de mort per terroristesper denunciar en un blog les atrocitats que cometien a la seva regió, la vall del Swat (nord del Pakistan), com prohibir l'educació de les nenes, i atacar i destruir nombroses escoles.

La Malala no es va acovardir i sempre es va negar a portar escorta. Acudia cada dia al col · legi, satisfent undret que per a consentits com jo era una obligació, però del qual es veuen privats uns 61 milions d'infants (més de la meitat nenes) en els països en desenvolupament.

La major part d'aquests infants es troben a l'Àfrica subsahariana i el sud d'Àsia, sobretot en països que pateixen conflictes armats com el Pakistan. L'educació aporta a les nenes més capacitat per adoptar un paper més actiu en la presa de decisions, per defensar-se del VIH / sida i del matrimoni infantil, per alimentar i proporcionar un ensenyament millor als seus fills... Negar l'educació a les nenes és negar-los els drets fonamentals i la igualtat entre els gèneres, és negar-los el desenvolupament dels individus i de les societats.

Fora de l'escola, la Malala s'havia convertit en unaabanderada de la llibertat. La seva veu, infantil però ferma, i les seves conviccions, tan òbvies per a la majoria però tan doloroses per a una minoria radical, s'escoltava en conferències, en platós de televisió, allà on se la reclamés. L'any passat va rebre el Premi Nacional de la Pau al seu país.

Fora del col · legi també, a la porta, la Malala i dues companyes van ser tirotejades el 8 d'octubre per terroristes talibans, poc abans que se celebrés per primera vegada el Dia Internacional de la Nena. Em sembla que tots els infants, i tots nosaltres, que ho vam ser o que encara ho som, vam rebre també un tret aquell dia.

Des d'UNICEF hem condemnat l'atemptat i demanat a totes les parts que s'uneixin a la nostra feina diària de respectar i fer respectar els drets de tots els infants, incloent l'accés a l'educació en un ambient segur i protector.

"Tinc dret a l'educació, a jugar, a cantar, a anar al mercat, a que s'escolti la meva veu", deia la Malala. I així serà, perquè la Malala es recupera del tret al cap en un hospital. Ja pot aixecar-se i els metges confien que tornarà a parlar quan d'aquí a unes setmanes li retirin el tub amb el qual ara respira artificialment. Les seves dues companyes, també ferides, estan fora de perill.