Terratrèmols al Nepal: augmenta el risc de tràfic d'infants

Almenys 245 infants han estat interceptats abans de ser objecte de tràfic o ser portats innecessària o il·legalment a cases d'acollida des que es va produir el primer terratrèmol al Nepal fa gairebé dos mesos.
 
"UNICEF temia un augment dels casos de tràfic de nens després dels dos terratrèmols", explica Tomoo Hozumi, representant d'UNICEF Nepal. "La pèrdua de mitjans de subsistència i l'empitjorament de les condicions de vida podria facilitar que els traficants convencessin els pares per lliurar els seus fillsa allò que ells creuen que serà una vida millor. Elstraficants prometen educació, menjar i un futur millor. Però la realitat és que molts d'aquests nens podrien acabar patint un abús i explotacióterribles".
 

TERRatrèmol al NEPAL: EL TRàFIC INFANTIL ERA FREqüent EN EL PAÍS Abans dels SiSMeS

El tràfic infantil ja era freqüent alNepal abans del terratrèmol del 25 d'abril; segons un estudi de l'Organització Internacional del Treball (2001),12.000 infants nepalesos són portats cada any a l'Índia. Les nenes que no sónforçades a exercir la prostitució podrien també ser venudes com esclaves domèstiques a l'Índia i altres països; els nens, obligats a realitzar treballs forçosos. Després de desastres com elsterratrèmols, hi ha un risc que el tràfic augmenti.
 
Les famílies podrien ser també més fàcils de convèncer perenviar els seus fills a orfenats aKàtmandu i Pokhara, una tendència que va començar després de la guerra civil amb promeses de seguretat i educació. Abans del terratrèmol, aproximadament15.000 nens vivien en cases d'acollida, i patien un risc potencial de ser víctimes d'adopcions mal regulades, explotació iabús. Més del 85% d'aquests nens tenia almenys un dels seus progenitors vius.
 

TERRatrèmol al NEPAL: éS URGENT ACcELERAR LA PREVENCIÓ DEL TRàFIC D'infants 

Des d'UNICEF hem estat treballant estretament amb el govern del Nepal i altres aliats per accelerar i enfortir la resposta en prevenció de tràfic infantil:
 • Des d'UNICEF estem donant suport a la policia en l'establiment i reforç de 84 llocs de control i comissaries a tot el país i en els districtes afectats pel terratrèmol.
 • L'ONG nacional Maiti Nepal rep suport per la nostra part per ampliar o establir 12 punts de control i intercepció en les fronteres amb l'Índia i la Xina, i per crear 11 centres de trànsit per a víctimes de tràfic. Una altra organització local, Shakti Samuha, està rebent el nostre suport per vigilar isensibilitzar els 14 districtes més afectats.
 • Des d'UNICEF donem suport a tots els actors rellevants per confirmar que tots els presumptescasos de tràfic infantil es verifiquen i que tots els nens són comptabilitzats, a través del reforç de la gestió de la informació i dels sistemes de coordinació.
 • El govern va suspendre lesadopcions internacionals després del terratrèmol del 25 d'abril, i a principis de juny també va prohibir que els nens viatgessin entre districtes sense els seus pares o tutors legals. Aquesta mesura pretén prevenir que nens que poden tenir els seus pares vius acabin en processos d'adopció internacional innecessaris.
 • El trasllat d'infants fora dels seus districtes depèn de l'autorització prèvia de la Junta de Benestar Infantil. S'ha prohibit que els orfenats rebin nous nens sense el previ coneixement i autorització per part del govern.
 • El ministre d'Interior indi ha emès una advertència per incrementar la vigilància en els llocs fronterers. A més s'ha alertat la societat civil a l'Índia perquè estigui preparada per actuar per prevenir i respondre al tràfic.
 • A UNICEF hem dirigit unacampanya d'informació i sensibilització sobreprotecció infantil després dels terratrèmols. Fins ara s'han distribuït 40.000 fullets en els 14 districtes afectats, en llocs com comissaries de policia, camps de desplaçats interns, comunitats i organitzacions locals.
 • S'ha sensibilitzat 25 companyies aèries que operen al Nepal sobre la necessitat d'examinar els passatgers per garantir que els nens estan acompanyats pels seus cuidadors legals.
 • Ràdio Nepal està llançant missatges, que arriben al 70% de la població, advertint als pares queno deixin els seus fills sense vigilància i que prestin atenció a persones sospitoses que intentin parlar amb els seus fills i/o de convèncer-los a ells perquè els donin sota promeses d'una vida millor.
 • Des d'UNICEF hem donat suport l'establiment de 141 espais amics de la infànciaper a prop de 14.000 infants, on nens i nenes poden recuperar-se en un entorn segur de l'impacte emocional del terratrèmol, i on els facilitadors poden identificar els nens en risc de ser separats de les seves famílies i víctimes de tràfic.
 • Els centres temporals d'aprenentatge d'UNICEF i els kits escolars distribuïts com a part de la campanya de tornada a l'escola no només minimitzen la interrupció de l'educació, sinó que protegeixen els nens de l'explotació i l'abús, i els proporcionen informació perquè puguin mantenir-se segurs i saludables.

TERRatrèmol al NEPAL: PREOCUPAts PEL 'VOLUNTuRISMe' A ORFenats

Des d'UNICEF volem mostrar també la nostra preocupació pel'volunturisme' a orfenats, ja que moltes famílies a tot el món han expressat el seu desig d'ajudar els infants al Nepal a través de lesadopcions o visites aorfenats.
 
"En alguns casos als infants se'lssepara deliberadament de les seves famílies i se'ls porta a orfenats, on poden ser utilitzats per atraure famílies adoptives, voluntaris que paguen i donants", explica Hozumi. "Moltsvoluntaris tenen bona intenció, però sovint no són conscients que, sense saber-ho, podrien perjudicar els nens. A més moltes vegades no es revisen els antecedents dels voluntaris, la qual cosa pot incrementar el risc d'explotació infantil i abús sexual".
 
Des d'UNICEF hem estat treballant de prop amb els sectors de turisme i voluntariat per conscienciar sobre les conseqüències negatives d'aquest 'volunturisme' a orfenats. S'ha identificat a 40 agències nacionals i internacionals que recluten voluntaris per als orfenats al Nepal, i se'ls ha animat asuspendre els seus programes de voluntariat en orfenats. Vuit d'elles ja ho han fet.
 
"Reconstruir les comunitats rurals afectades i mantenir a les famílies juntes és la millor manera d'ajudar els infants del Nepal a recuperar-se del terratrèmol", conclou Hozumi.