Tanzània: grups de suport per a mares amb VIH / sida

Mares amb VIH / sida han format un grup de suport que té com a objectiu oferir ajuda psicosocial a altres dones, així com animar-les que segueixin els seus tractaments mèdics contra el VIH / sida. Aquest grup està vinculat a la clínica local de salut a Kitulo Ward, al districte de Makete, Tanzània.

A més, el grup també proporciona informació per a la comunitat sobre la prevenció de la transmissió del VIH de mare a fill.

El grup de suport ha creat una iniciativa de teatre:Tuitange, que convida a fer-se les proves i rebre assessorament sobre el VIH / sida i destaca la importància de la lactància materna exclusiva per evitar la transmissió.

Alguns integrants de Tuitange viuen amb el VIH / sida i per això comparteixen les seves experiències amb altres dones per animar-les a fer-se la prova i evitar transmetre el virus als seus nadons.

La treballadora de salut Agnes Sanga participa a Tuitange. "A través del teatre, eduquem a la gent sobre la transmissió i la importància de la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos del nadó", explica.

"El grup de teatre té ja 22 mares i 13 pares. Vam començar amb un grup reduït, perquè la majoria de la gent tenia por de veure's estigmatitzada al incorporar-se al nostre grup. Ara vénen i s'incorporen fàcilment. Anem de barri a barri i, després d'obtenir el permís de les autoritats, formem les mares i els pares sobre la transmissió del virus de mare a fill. Vull parlar-li a tothom sobre la transmissió, perquè tot i que ja estem infectats tenim l'oportunitat d'aconseguir que la pròxima generació estigui lliure de VIH / sida ", afirma Sanga.

ELIMINACIÓ DE LA TRAnSMISsIÓN DEL vih DE MARE A fill

El grup de suport a mares està aconseguint resultats impressionants a la comunitat. Les parelles entenen la importància de la prova del VIH / sida si esperen un nadói ja no se senten avergonyits o incòmodes. Com a resultat, creix el nombre de dones embarassades i parelles que estan rebent atenció prenatal, i ara l'accés a les proves i assessorament és major.

"Després de donar a llum al meu nadó, em van donar la medicació. Un mes més tard, van prendre mostres de sang a l'hospital de referència de Mbeya", va dir Wema Sanga, portadora del virus. "Quan van arribar els resultats, em vaig posar molt contenta quan vaig saber que el nadó estava lliure de VIH / sida. La meva parella i jo vam decidir seguir les instruccions del metge i donar-li llet materna exclusiva durant els primers sis mesos".

L'eliminació de la transmissió de mare a fill del VIH és un programa al qual UNICEF dóna suport. Ofereix assessorament i proves de VIH / sida, subministrament de medicaments antiretrovirals, suport a les pràctiques segures d'alimentació infantil, una prova primerenca del VIH en els nadons i el posterior tractament antiretroviral per a les mares i els nadons que ho necessitin.