Sudan: el 70% dels desplaçats són infants

L'actual crisi de desplaçats interns i de refugiats al Sudan està colpejant durament la infància: el 70% de les persones en moviment són infants. 
 
El conflicte està actiu en 9 dels 18 estats del país i en més d'un centenar de llocs hi ha persones que necessiten assistència humanitària
 
Des del començament de l'any, només la regió de Darfur ha vist 267.600 nous desplaçats interns. 
 
"UNICEF està sent testimoni diàriament de nens que necessiten assistència humanitària urgent en llocs en constant canvi. Estar en moviment enmig d'un conflicte, i amuntegats en refugis improvisats amb accés limitat o nul als serveis essencials pot significar la mort, la malaltia i la discapacitat per als nens", ha dit avui a Ginebra Geert Cappelaere, Representant d'UNICEF al Sudan
 
La crisi a Darfur compta ja amb un historial de deu anys des que es va iniciar el 2003, i ni l'Acord General de Pau del 2005 ni la secessió del Sudan del Sud el 2011 han significat transformacions positives al Sudan cap a una societat pacífica i cohesionada. Mentre prevalgui el conflicte, hi haurà víctimes, i les víctimes més vulnerables de la guerra i el desplaçament segueixen sent els nens.
 

Múltiples crisis, pocs fons

Sudan és escenari d'un conflicte i d'una crisi en la qual el nombre de persones que fugen canvia cada dia. Mantenir-se al dia amb els nous esdeveniments, les necessitats humanitàries i les necessitats de finançament són un repte diari per a UNICEF i els seus aliats en el terreny. Com a actor clau en la resposta d'emergència per als nens, UNICEF és el custodi d'importants sumes de contribucions dels donants, però les necessitats són aclaparadores.

A més de les crisis humanitàries, Sudan lluita amb un llegat de problemes derivats de la manca d'inversió en els sectors socials, evidenciada sobretot per una crisi de desnutrició silenciosa. Aproximadament un de cada tres nens pateix retard en el creixement, una condició causada per la desnutrició crònica que pot tenir conseqüències de per vida per als infants, sobretot en les seves capacitats mentals.

Camins a seguir per al Sudan

Sudan està situat on Àfrica es troba amb l'Orient Mitjà i on un nou començament, un nou contracte social i els nous models de desenvolupament equitatiu i socioeconòmic podrien ser forjats. Ja hi ha alguns avenços positius. Per exemple, en el sector privat amb la producció nacional de productes de primera necessitat per als nens amb desnutrició com l'aliment terapèutic llest per al seu ús, i en les comunitats s'està portant a terme un treball dur per canviar les normes socials i les pràctiques tradicionals nocives, sobretot a través de la campanya per posar fi a la mutilació genital femenina a Sudan.