Sudan del Sud: un any de conflicte que pot destruir una generació

El conflicte al Sudan del Sud, que ja dura un any, està destruint el futur de tota una generació, en obligar a centenars de milers de nens a fugir de les seves llars, escoles i comunitats i sotmetre'ls a la violència, la desnutrició i la malaltia.

La magnitud de la crisi al país més jove del món és sorprenent. Des que va esclatar la violència el 15 de desembre deL 2013, gairebé 750.000 infants han estat desplaçats internament i més de 320.000 estan vivint com a refugiats. S'estima que uns 400.000 nens han estat obligats a abandonar l'escola i s'informa que 12.000 estan sent utilitzats per les forces i els grups armats en el conflicte.

A causa del debilitament de les estructures socials tradicionals, els nens també són cada vegada més vulnerables a la violència, l'abús i l'explotació sexual.

SudAn del SuD: INFANTS MÉS vulnerables a la violÈncia, L'AbÚs I l'explotació sexual

"Els enfrontaments estan comprometent greument el futur dels infants del Sudan del Sud, i del propi país en la seva totalitat", explica Jonathan Veitch, representant d'UNICEF a Sudan del Sud. "Continuarem amb la nostra ajuda d'emergència a gran escala dirigida a centenars de milers de nens, però el que ells necessiten més que res és la pau".

Les taxes de desnutrició infantil han augmentat més del doble com a conseqüència del conflicte. En resposta, des d'UNICEF hem ampliat el nostre programa de nutrició. Fins ara, més de 80.000 nens amb desnutrició aguda greu han estat admesos per rebre atenció terapèutica. I mentre que el Sudan del Sud ha evitat la fam aquest any, el país podria enfrontar una crisi alimentària molt més devastadora a menys que a principis del 2015 s'assoleixi la pau i l'estabilitat.

A mesura que el final de la temporada de pluges millora l'accés als camins de terra del Sudan del Sud, per això, des UNICEF estem posicionant subministraments vitals en llocs clau i reforçant la nostra resposta d'emergència a Jonglei, Unitat i Nil Superior, els tres estats disputats on les necessitats són més agudes.

Les nostres missions de resposta ràpida juntament amb el Programa Mundial d'Aliments també estan arribant per aire a les comunitats de les zones més remotes per prestar una sèrie de serveis essencials. Les missions ofereixen als infants amb desnutrició exàmens mèdics i tractament, així com aigua potable i sanejament. Als nens se'ls administren vacunes, i aquells que han quedat separats se'ls registra perquè puguin reunir-se amb les seves famílies. Sempre que sigui possible, se'ls ofereix educació bàsica i suport psicosocial. Fins al moment, més de 590.000 persones han rebut ajuda en 34 missions conjuntes, incloent 125.000 nens menors de cinc anys.

SUDAN DEL SUD: 'TORNADA A L'APRENENTATGE' 

Com que s'ha interromput l'educació d'un gran nombre de nens, la iniciativa d'UNICEF 'Tornada a l'aprenentatge' té per objecte rehabilitar 225 aules danyades i proporcionar accés a l'educació als aproximadament 400.000 infants que han hagut d'abandonar les seves escoles. UNICEF també està treballant amb el Govern per incloure programes de consolidació de la pau en el pla nacional d'estudis.

"Hem d'aprofitar l'oportunitat que ens ofereix l'estació seca", explica Veitch, d'UNICEF. "Qualsevol avanç humanitari que aconseguim és, però, extremadament precari. Si els combats s'intensifiquen, com molts temen, això provocarà desplaçaments a una escala major i agreujarà la vulnerabilitat de les comunitats exhaustes i dels seus nens".

Des d'UNICEF necessitem aproximadament 133 milions d'euros per finançar la nostra resposta d'emergència al Sudan del Sud el 2015.