Sudan del Sud: reunificació d'infants separats o no acompanyats

Post de Sarah Crowe, portaveu d'UNICEF

A causa del desplaçament a gran escala i a la inseguretat al Sudan del Sud, molts nens s'han vist separats de les seves famílies i les seves comunitats. Unir-los de nou constitueix un gran desafiament, però els esforços d'UNICEF i els seus aliats ho estan fent possible.

Lluny de casa, en companyia d'estranys que parlen una llengua que no entenen, un petit grup de nens i nenes juguen entre la pols del centre de benestar infantil de Juba. Són centenars d'infants no acompanyats o perduts enmig del caos provocat pels intensos combats al Sudan del Sud.
 
Les forces del Govern van rescatar aquests nens a la ciutat de Bor, a l'estat de Jonglei, a uns 200 quilòmetres al nord, i els van portar a Juba. Aquí ningú sap els seus noms o edats exactes. Els infants parlen una mica d'àrab. Alguns parlen murle, una llengua minoritària. La majoria no diu res.
 
"Els vam portar aquí. Han patit molt. Estaven totalmenttraumatitzats i malalts. No sabien què fer, per això els treballadors socials van haver de treballar molt dur per portar-los fins l'estat en què ara es troben", assenyala el Bisbe Martin Moga, director de Benestar infantil de l'estat d'Equatorial Central. "Gràcies a l'ajuda d'UNICEF, el nostre aliat, cuidem els nens, els donemmedicaments, aliments i roba. Reben un bon bany i dormen bé".
 
Seguir la pista de les seves històries i de les seves famílies és una batalla costa amunt en un moment en què més de700.000 sud-sudanesos són desplaçats interns, i prop de 150.000 han fugit a països veïns.
 
Tot i que el 23 de gener es va signar un acord d'alto el foc, moltes famílies segueixen tenint por de tornar a casa. Unes75.000 persones s'han refugiat a les bases de la Missió de Nacions Unides a Sudan del Sud (UNMISS, per les sigles en anglès). Només a Juba, 245 infants han estat registrats com separats de les seves famílies ino acompanyats per un adult.
 
Les necessitats humanitàries sónextremes al Sudan del Sud i les agències d'ajuda han patit serioses restriccions a l'hora d'aconseguir ajuda pels qui més ho necessiten. Fins ara, UNICEF ha pogut arribar a només 300.000 dels desplaçats interns, menys de la meitat del total.
 
Les grans llacunes de finançament, elsaqueig generalitzat dels subministraments, així com la falta d'accés a totes les zones afectades, estan causant estralls en l'obtenció d'ajuda per a infants i famílies.
 
Al centre de benestar infantil de Juba, UNICEF i l'organització aliada Força de Pau han establert un sistema de localització familiar per reunir famílies com la de la Nyawal Ruaj, de 29 anys i natural de Bor, qui es va mostrar molt contenta per haver trobat els seus dos fills petits a través d'aquest centre.
 
"Hi va haver un gran tiroteig on ens allotjàvem. Vaig lligar els meus fills junts, de manera que no poguessin separar-se. Després me'n vaig anar a casa a pel meu nadó acabat de néixer i a per una mica de roba, i en aquesta estona els dos nois es van escapar seguint els qui fugien. El meu marit continua desaparegut. Però gràcies a aquestes persones aquí al centre almenys he trobat els meus fills".
 

SUDaN DEL SUd: EL TReball EN PROTECCIÓ

La major preocupació per als grups de protecció de menors i UNICEF és que, mentre les seves famílies els estan buscant, els nens no acompanyats puguin ser objecte de tràfic, abús, adopcions il·legals o se'ls pugui treure fora del país
 
"En un període delicat com aquest, hem après de totes les emergències al voltant del món que una de les coses que no hem de fer és treure els infants de la seva comunitat, fora del país", assenyala en Cornelius Williams, assessor de Protecció Infantil per a Àfrica Oriental i Meridional. "Això significaria trencar els vincles d'aquests nens amb les seves comunitats", afegeix. 
 
Malgrat els continus riscos, Williams confia que els nens i les famílies puguin reunir-se. "És només una qüestió de temps, amb el cessament de les hostilitats, amb la feina que estem fent. La majoria d'aquests infants tornaran amb les seves famílies".