Somàlia: UNICEF distribueix vals de menjar

UNICEF i els seus aliats han engegat un programa de vals de menjar i transferència de diners en efectiu en el sud de Somàlia per arribar als nens i les famílies afectades per la fam i la sequera. Amb aquesta iniciativa es pretén incentivar als comerciants a tenir menjar a preus assequibles.

"La magnitud de la crisi, amb 336.000 nens amb desnutrició aguda, ens exigeix a tots ser creatius i trobar maneres ràpides i innovadores -a gran escala- per evitar que morin més nens", afirma la Representant d'UNICEF a Somàlia, *Rozanne *Chorlton. "L'escassetat d'aliments al mercat local ha fet que els preus augmentin dramàticament en l'últim any, per la qual cosa els vals de menjar i les transferències d'efectiu ajuden a millorar el poder adquisitiu local i animen als comerciants locals a tenir més menjar a preus assequibles", afegeix.

LEs familiEs podrán accedIr a aliments en el mercaT local

Aquest mes, a través d'aquesta nova iniciativa recolzada per UNICEF, 15.000 famílies en Lower i Middle Juba i Lower Shabelle es beneficiaran de vals de menjar o transferències de diners per comprar aliments essencials. El procés, que serà supervisat per tercers, per assegurar que els fons arriben a els qui més ho necessiten consisteix en: * Les ONG amb les quals treballa UNICEF fan un registre de les famílies.
* Les transferències es realitzen a través de Hawala local (un sistema legal i fiable per realitzar transferències de diners).
Els aliats d'UNICEF en educació també estan distribuint aquests vals als més de 15.000 nens que acudeixen als 212 Espais Amics de la Infància. Davant la falta de programes d'alimentació escolar, aquests vals proporcionen un suport vital als nens afectats. A més, també serveixen com un incentiu per augmentar l'assistència a l'escola.

NeceSsiTaT de fons pEr a ARRIBAr a 40.000 familiEs

Per poder desenvolupar el programa de transferència d'efectiu a major escala i arribar almenys a 40.000 famílies en altres zones afectades com Bay, Bakool, Gedo,

Middle Juba i el corredor de Afgooye, UNICEF necessita 15 milions de dòlars (11 milions d'euros). En el mateix sentit, per poder arribar a més de 100.000 nens i les seves famílies a través de les escoles, són necessaris altres 10 milions de dòlars (7,33 milions d'euros). "Necessitem ampliar amb urgència aquests plans per poder salvar la vida de més nens", va dir Chorlton. "Per fer això, necessitem fons de disponibilitat immediata." UNICEF treballa, a més, per aconseguir arribar a 200.000 famílies en el sud de Somàlia, amb una ració suplementària d'una barreja de blat de moro i soia, rica en micronutrients i hidrats de carboni. Més de 97.000 persones ja estan rebent aquesta ració, una xifra que augmenta cada setmana a mesura que els subministraments arriben a les zones més afectades del sud.