Somàlia: pluja i risc de malalties

Les esperades pluges Deyr han arribat finalment a la regió centre-sud de Somàlia. Tot i ser una bona notícia per als habitants de la regió, les pluges posen en risc a la població, ja debilitada per la fam i la desnutrició. UNICEF està treballant per evitar brots de malalties transmeses per l'aigua com la malària i el còlera.

Les pluges sobtades estan tenint un impacte devastador en diversos campaments de desplaçats interns de Mogadiscio. Les barraques improvisades, que serveixen d'habitatge principal per centenars de milers de refugiats somalis, estan fetes de paper de polietilè, pals i cartró, materials que no poden suportar les pluges. Com a conseqüència, milers han quedat a la intempèrie.

Risc de malària i còlera 

A més, existeix un major risc de malalties transmeses per l'aigua, com la malària, el còlera o la diarrea aguda.

En els campaments localitzats al barri Soon-Key del districte de Hodan a Mogadiscio, molts refugis han estat completament arrasats i ha provocat la mort de diversos nens que van quedar a la intempèrie. Un pare inconsolable parla de com ha perdut tots els seus fills.

"Els meus últims dos fills han mort de fred i gana", afirma solemnement. "Com els altres cinc abans que ells".

La desnutrició agreuja el risc de contraure malalties 

Molts altres campaments, com el situat al barri de Hamar-Bille, al districte Wardigley, estan patint les conseqüències de les pluges, amb la població sense roba d'abric ni mantes per protegir-se del fred.

L'impacte de les pluges és encara pitjor si es té en compte l'alta prevalença de desnutrició en els campaments de Mogadiscio. D'acord amb l'informe sobre Somàlia de la Unitat d'Anàlisi de Seguretat Alimentària i Nutrició, la mitjana de la prevalença de desnutrició en el sud del país és del 36,4%i la de desnutrició aguda severa, del15,8%.

La desnutrició debilita les defenses, el que fa als infants especialment vulnerables al fred i altres malalties provocades per la pluja i les inundacions.

UNICEF I ELS SEUS ALIATS estAn PREPARANT LA RESPOSTA 

S'estima que 2,5 milions de persones a Somàlia estan en risc de contraure malària per les pluges. Per prevenir una potencial epidèmia, especialment entre els infants desnodrits i els desplaçats interns, UNICEF, al costat de l'OMS i els aliats, estan ampliant les respostes. 

Com a resposta, es dotarà a les clíniques mèdiques de 560.000 dosis de medicaments per combatre la malària i un milió de proves de diagnòstic ràpid. A més, en els campaments de desplaçats de Mogadiscio, on les mosquiteres no són pràctiques, es realitzarà una primera ronda de ruixament d'interiors amb esprai, que cobrirà 45.000 llars durant el proper mes. Al març i abril, es realitzarà una segona ronda.

Els aliats estan sensibilitzant la població sobre la malària, com es transmet, com prevenir-la i on buscar ajuda per al seu tractament.

Addicionalment, durant les properes setmanes es distribuiran entre les llars més de 280.000 mosquiteres tractades amb insecticida de llarga durada en les regions afectades per la sequera de Hiran, Lower i Middle Shabelle, i Lower i Middle Jubas al centre-sud de Somàlia . Això se suma a les 79.000 mosquiteres ja distribuïdes des de juliol.