Somàlia: frenant l'avanç de la poliomielitis

Al nord de Somàlia, vacunadors voluntaris tracten de contenir un brot recent de poliomielitis.

L'Amina Aden és una de les vacunadoras. Treballa com a voluntària des de fa set anysvacunant contra la poliomielitis, però aquest any ha estat especialment ocupada.

L'Amina recull de matinada les caixes de les vacunes, emmagatzemades a baixa temperatura. Després, les carrega a l'autobús que va fent parades per portar-les a tots els vacunadors. Junts, es dirigeixen cap al mercat concorregut del districte de Mohamed Muge, a Hargeisa, Somàlia.

Cal explicar als venedors i a la població en general els perills de la poliomielitis, la facilitat amb què es transmet, els seus efectes potencialmentmortals i la manca d'una cura.

Abans del nou brot de poliomielitisnomés els infants menors de 5 anys rebien vacunes. Ara, després de l'augment de casos, també es vacunen elsadults.

En un dia normal, l'Amina Aden i el seu equip vacunen prop de 500 persones.

L'Amina diu que sovint havia de suplicar a la gent que es vacunés i que molts s'hi negaven, però poc a poc van començar a entendre la relació entre la vacunació i tenir una bona salut.

"Abans, quan un nen estava paralitzat per la poliomielitis, es deia que era una cosa normal o una maledicció", assegura l'Amina, "però vam fer entendre que es tractava de poliomielitis, i que l'única manera de ferdisminuir el nombre d'afectats ésa través de la vacuna."

La campanya, amb el suport d'UNICEF i l'Organització Mundial de la Salut, es va donar a conèixer a la zona a través d'anunciar-se a la ràdio i la televisió, i gràcies als mobilitzadors socials que es van encarregar de persuadir la gent del campament de desplaçats de Mohamed Muge.

L'Hodan Osman Abdullahi, que porta els seus tres fills, va explicar que va escoltar a la ràdio que s'havien de vacunar: "Porto els meus fills cada mes, perquè diuen que la poliomielitis causadiscapacitat en els nens", comenta, "i ara veig que també estan vacunant els adults."

A l'altre costat de la ciutat d'Hargeisa, un altre equip de vacunadors va de casa a casa, trucant portes, i assegurant-se quetothom rep les seves dues gotes de vacuna a la boca. L'Aiyan Jama, també vacunador contra la poliomielitis, assegura que sovint es resisteixen, especialment els adults, però una vegada que se'ls dóna tota la informació, accedeixen a prendre-la.

 

SOMÀLIA: èxit de les campanyes de vacunació

Abans del brot actual a Somàlia, només un de cada cinc nens rebia les tres dosis recomanadesde la vacuna contra la poliomielitis en el seu primer any de vida. 

Des de maig de 2013, moment en què a Mogadiscio es dóna el primer cas de poliomielitis vist en més de sis anys, s'han posat en marxa diferents campanyes de vacunació a Somàlia. Des de llavors no s'han donat nous casos de poliomielitis.

L'èxit d'aquestes campanya es deu, en gran mesura, a l'exèrcit de vacunadors voluntaris que s'ofereix cada mes a proporcionar vacunes de porta a porta, així com en els espais públics i en els punts més concorreguts.