Somàlia: beques per donar suport a l'educació de les nenes

A Somàlia les taxes d'escolarització infantil són molt baixes. Segons dades de 2011, la taxa de matriculació dels nens és del 50% i la de les nenes del 38%, fet que posa en relleu una gran desigualtat, que s'agreuja encara més quan les nenes provenen de comunitats vulnerables i famílies amb ingressos baixos.

"En els casos en què els pares tenen molts fills, es dóna prioritat al nen perquè vagi a l'escola. Les nenes s'han de quedar a casa cuidant dels seus germans o ajudant les seves mares amb les tasques domèstiques mentre elles intenten guanyar-se la vida fent treballs de baixa qualificació ", afirma l'Especialista d'Educació de l'Oficina d'UNICEF a Hargeisa, Safia Jibril.

Les beques ofereixen oportunitats a les nenes

UNICEF dóna suport al Ministeri d'Educació per ajudar les nenes vulnerables al nord-oest i el nord-est de Somàlia a anar a l'escola a través d'un fons de beques, denominat AFPE (Participació Accelerada Femenina en Educació). Aquest fons de beques ajuda a ampliar les oportunitats de les nenes somalis vulnerables donant-los suport a través del complet cercle educatiu.

Actualment, hi ha 453 nenes que reben aquestes beques des de primària fins a nivell universitari en el nord-oest i nord-est de Somàlia. La mitjana de la beca per a una alumna en educació primària és de 193 dòlars a l'any, mentre que per a una estudiant universitària s'eleva a 1.262 dòlars. Les beques inclouen taxes de matriculació, una petita aportació per a despeses, taxes d'autobusos, uniforme escolar i sabates, llibres de text i papereria.

“Faré tot el possible per aconseguir el meu somni”

La Filsan, de 14 anys, va perdre els seus pares quan era molt petita. A partir de llavors, es va quedar amb la seva tia iva haver d'abandonar els estudis, ja que no li podien pagar les taxes de l'escola.

El 2011, aprofitant l'oportunitat que oferia el fons AFPE, va sol · licitar i va guanyar una de les beques: "Encara que he perdut tres anys d'aprenentatge amb tasques domèstiques, ara estic a sisè grau a l'Escola Primària Gurya Samo a Hargeisa", diu la Filsan. "Si continuo rebent suport per als meus estudis, faré tot el possible per aconseguir el meu somni de convertir-me en metge", afirma.