Síria: la doble crisi de l'hivern

Mark forma part de la missió interinstitucional de les Nacions Unides a Homs, dirigida per l'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació dels Assumptes Humanitaris (OCHA), l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) i UNICEF. Aquí comparteix el seu relat de primera mà de la situació i l'impacte de la destrucció causada pel conflicte en els infants i les famílies.

Homs ha estat testimoni d'algunes de les escenes més intenses dels 22 mesos del conflicte a Síria, que ha provocat centenars de milers de desplaçats.

Mentre algunes parts de la ciutat viuen amb una normalitat aparent, altres àrees mostren signes inequívocs del conflicte: edificis marcats amb forats, finestres trencades i runa. Pel que he vist al barri de Baba Amor, almenys dos terços dels edificis han patit danys, mentre que molts han estat destruïts.

infants amb sandàlies o amb mitjons sense sabates

   

Tanmateix hi ha senyals de vida. Fins i tot aquí. Baba Amor està experimentant una relativa calma, amb algunes famílies que estan retornant per reconstruir les seves vides. Encara s'escolta el soroll de les explosions i els trets a la distància. És ara, el temps de l'hivern, que està contribuint a una nova crisi. Fa un fred atroç i les temperatures durant la nit cauen per sota dels zero graus. Molts dels infants que vaig veure portaven roba que abrigava molt poc i sandàlies o mitjons sense sabates. Tots es queixaven del fred. Moltes famílies estan vivint en condicions molt bàsiques en els interiors dels edificis, utilitzant làmines de plàstic per cobrir les finestres trencades i portes, i dormint en sòls de formigó o matalassos rudimentaris. Amb prou feines hi ha calefacció i falta combustible dièsel. La gent està tractant de sobreviure en aquestes condicions, però imagina el fred que han d'estar passant, especialment a la nit. Altres famílies se'n van a refugis col · lectius, alguns dels quals estan recolzats per empresaris locals. Encara que hi havia aigua a les àrees on vaig ser, la llum arribava a tongades.

Escassetat de subministraments mèdics i personal de salut

Vaig visitar un centre de salut local que havia estat destruït i no està en ús. Tot i que s'està reparant, la destrucció d'instal · lacions comunitàries bàsiques com aquestes estan complicant encara més la situació dels refugiats, particularment els que estan patint malalties greus. Hi ha també una escassetat de subministraments mèdics i personal de salut perquè molts han deixat la zona, deixant un buit de personal important. Aquesta situació s'agreuja per les condicions de fred. El principal objectiu d'aquesta missió a Homs de la qual formo part és avaluar les necessitats humanitàries i identificar com es pot incrementar i coordinar l'ajuda per atendre les necessitats urgents. També estem treballant per veure com donar suport a les agències aliades i establir vincles amb els aliats locals. Una manera de proveir ajuda ràpidament és distribuir vals a les famílies retornades que poden usar-se per aconseguir subministraments bàsics de les empreses locals. El que podem veure actualment a Homs i altres parts de Síria és lacrisi de l'hivern. Amb 4 milions de persones al país afectat, prop de la meitat d'ellsinfants, hi ha una necessitat massiva de subministraments humanitaris que ajudaran els nens i les seves famílies a passar l'hivern. Les agències de Nacions Unides, inclosa UNICEF, arriben a la zona amb assistència amb el suport de les organitzacions aliades. Avui han arribat a Homs nous subministraments d'emergència:5.000 cobrellits, 1.400 mantes, i 2000 kits d'higiene. UNICEF també ha proporcionat recentment galetes energètiques per 6.400 infants a Homs i dóna suport a espais segurs per permetre als infants seguir amb la seva educació.