Síria: Espais Amics de la Infància per recuperar la normalitat

Un Espai Amic de la Infància és un lloc on els infants veuen cobertes les seves necessitats bàsiques de nutrició, salut i protecció, alhora que veuen garantit el seu benestar emocional, social i educatiu. En situacions de crisi i emergència, el retorn a una certa normalitat i rutina és fonamental per als infants.


Actualment hi ha 10 Espais Amics de la Infància als quals UNICEF dóna suport al campament de refugiats de Za'atari, al nord de Jordània, amb capacitat per a 2.500 infants. No obstant això, les previsions indiquen que en uns mesos hi haurà 35.000 infants, de manera que cal ampliar aquestes zones.

la Tabarak, 12 anys

La Tabarak, de 12 anys, diu que no li agrada ser al campament de Za'atari perquè és molt polsegós. Afirma que troba a faltar la seva casa a Síria, però que almenys arase sent fora de perill. "Jo tenia molta por abans".

La Tabarak, els seus pares i els seus set germans porten tres setmanes al campament de Za'atari. Ella i la seva famíliavan fugir del conflicte al sud de Síria quan la situació va empitjorar.

Cada matí la Tabarak es desperta i ajuda a escombrar la pols fora de la tenda on dorm. Després de dinar, se'n va amb presses cap al centre del campament, on hi ha una gran zona tancada ambtendes de campanya d'UNICEF i un parc infantil. "M'agrada anar a aquestes tendes, és molt divertit. Ens van deixar jugar i ens ensenyen esports", explica.

UNICEF ha construït 10 Espais Amics de la Infànciaal campament de Za'atari: llocs segurs on els infants socialitzen, juguen, tornen a establir una rutina i reben atenció i suport per fer front a l'angoixa emocional causada pels conflictes i la violència que han presenciat o experimentat. Els pares estan convidats a participar en les classes i rebre informació sobre la cura dels seus fills.

La Tabarak diu que el que més li agrada és jugar als gronxadors. "He conegut altres nens dels quals no en sabia abans. Ara són els meus amics".

Hi ha més de 11.000 infants refugiats al campament de refugiats de Za'atari i si continua la tendència actual, hi haurà un augment dramàtic en els pròxims dos mesos.

UNICEF està treballant urgentment per garantir que hi hagi més espais segurs perquè els infants aprenguin, juguin i es guareixin.

La Tabarak diu que quan creixi vol ser professora de ciències. De moment, riu i juga al pati d'esbarjo d'UNICEF amb dues noies de la seva edat. Es tracta d'un comportament normal per a la majoria dels nois de 12 anys, però un gran canvi respecte a la vida que tenien aquestes noies a Síria.