Síria: en Bashir vol tornar a casa

En Bashir i la seva família van fugir de la seva llar a Deraa, al sud de Síria, fa set mesos, el temps que fa que viu al campament de refugiats de Za'atari, Jordània.

"Trobo a faltar tot de Deraa. Viure aquí al campament de Za'atari està bé, però a Síria s'està millor. No vull una altra cosa que tornar al nostre país", diu.

"M'agrada anar a l'escola"

La família d'en Bashir va ser de les primeres a arribar a Za'atari, que avui és la llar d'uns 100.000 sirians. Des de llavors han passat d'una tenda de campanya a una unitat prefabricada d'una sola habitació, que s'ha convertit en la seva casa.

L'obertura de l'escola del campament a l'octubre li ha proporcionat l'atenció que necessitava. D'aquesta manera, tan sols va perdre 2 mesos de classes.

"M'agrada anar a l'escola per l'educació, m'agrada aprendre anglès. Continuo aquí per no perdre la meva educació", diu. "Quan tornem a Síria, continuaré amb la meva educació i tindré èxit en el futur. Vull ser metge", afegeix amb entusiasme.
 
En Bashir és un dels 5.400 infants registrats al col · legi recolzat per UNICEF al campament de Za'atari. A més d'educació, l'escola també els proporciona algun grau de normalitat a les seves vides, després de l'estrès a què han estat sotmesos.
 
Amb un nombre creixent de refugiats siriansarribant cada dia a Jordània (només al febrer arribaven una mitjana de 2.200 sirians al dia), establir mésinstal · lacions educatives és crític. S'espera que obri una segona escola la setmana que ve per a 5.000 infants més. I ja ha començat la construcció d'una tercera, però potser no arribi a obrir per la falta de fons.
 
"Sense les instal · lacions, els nens es dispersarien pel campament i s'avorririen", diu en Bashir.
 
Quan no està estudiant, en Bashir està en els centres per a joves del campament, on els nens realitzen un gran nombre d'activitats, des de jugar a futbol, a bàsquet o pintar. La major part de les tardes, en Bashir aprèn també a usar l'ordinador.
"L'educació és la llum i la ignorància és la foscor", diu.
 
Alarmant manca de fons
En Bashir no és l'únic membre de la família que es manté ocupat. El seu pare, en Nabeel, ha creat un pròsper negoci de venda de falàfel al costat de la carretera principal del campament. Els ingressos d'en Nabeel ajuden a mantenir la família i els permet estalviar per al seu retorn.
 
Amb un nombre creixent de refugiats, UNICEF i els seus aliats estan treballant per proporcionar aigua potable, educació, serveis de salut i protecció infantil a la població.
 
No obstant això, gairebé no s'ha recaptat el 20% dels fons, fet que posa en risc la continuïtat de l'ajut i suposa una greu amenaça per a una generació de nens i nenes sirians.