Sahel: les ONG espanyoles demanen una resposta davant la crisi alimentària.

Les ONG espanyoles llancen la veu d'alerta '' si no actuem amb urgència, podem  enfrontar una altre onada de fam a Àfrica. Seria la segona declarada al segle XXI i afectaria a més de 15 milions de persones. Encara estem a temps d'evitar-ho''

En una trobada entre organitzacions que treballen a la zona del Sahel i periodistes, les ONG espanyoles han demandat actuacions ràpides, coordinades i efectives i que, a més, contemplin mesures que facin front a les causes estructurals que generen aquest tipus de crisis humanitàries a la regió . "No podem caure en els mateixos errors que vam caure a la Banya d'Àfrica, on van sonar les alarmes, però no actuem a temps". Les lliçons apreses de situacions similars demostren que és necessari actuar de manera ràpida i coordinada per salvar vides. "Es tracta d'actuar davant la crisi alimentària. És més fàcil prevenir la desnutrició que curar una fam ", així ha declarat Abdou Ramatou, membre de la Xarxa d'organitzacions camperoles i Productors Agrícoles de l'Àfrica Occidental. Baka Hassane, de la Xarxa d'Organitzacions d'Agricultors i Pastors al Sahel, ha estat molt clar: "no es pot evitar la sequera, però sí la fam".

La crisi Pot empitjorar al mes de juny

Més de 15 milions de persones s'enfronten a una gravíssimacrisi alimentàriaque pot empitjorar en el mes de juny per l'escassetat de pluges. Més d'unmilió de nens inenes pateixendesnutrició greui els preus delsaliments arriben a ser entre un 60 i un 80% més altsque en els últims cinc anys.L'ONU estima que es necessiten 724 milions d'dòlars per fer front a les necessitats actuals, una quantitat que podria augmentar a mesura que avancila crisi. Encara que alguns païsosja han destinatsalguns fons (entre ells, la UnióEuropea) encara es necessitamés de la meitatde l'ajuda sol · licitada.Els factors que han provocat aquesta situació són, d'una banda, conjunturalscom la sequera, la reducció de les collitesen un 25%, l'increment dels preus i elsconflictes regionals, com el de Mali, però també estructurals com la pobresaendèmica ,i l'alta vulnerabilitat d'algunscol · lectius (dones, petits agricultors, ramaders ...) de les zones afectades.

Enfortir el treball amb els països de la zona.

Davant la gravetat de la situació, Espanya, en la seva funció de lideratge dels donants de la política agrícola regional de la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica de l'Oest (CEDEAO), té una responsabilitat especial en donar suport als governs de la regió per respondre a aquesta situació. Cal que s'enforteixi el treball que es realitza amb els països de la zona per tal de garantir la seguretat alimentària de les poblacions, a més, la reducció del risc de desastres i la prevenció de crisis alimentàries han de ser qüestions centrals en les línies de actuació que s'estableixin per als pròxims anys a la regió.