RNE amb el Sahel: 18 milions de persones en risc de mort

"Hi ha un risc de mort imminent per a 18 milions de persones al Sahel. Cal seguir ajudant i duent aquesta ajuda. És fonamental que aquest compromís el tinguem des dels governs, però també des de les empreses, els ciutadans mateixos ... tots els que puguem col · laborar ".

Són paraules de Carmen Molina, directora de Cooperació i Emergències d'UNICEF Espanya, en declaracions aRadio Nacional d'España (RNE), que del 18 al 26 d'agost està acostant als oients la crisi alimentària i nutricional que afecta la regió del Sahel.

Els principals programes de la ràdio pública, com En dies com avui, Assumptes propis, Afectes a la nit, No és un dia qualsevol i La nit en blanc, així com diferents espais de Ràdio 5 Tot Notícies, mostren la situació per la quales troben nou països (Burkina Faso, Txad, Mali, Mauritània, Níger, Camerun, Nigèria, Senegal, Gàmbia) i donen veu alsafectats i el personal humanitarique treballa sobre el terreny.

"El que nosaltres podem aportar des dels països desenvolupats és fonamental per poder dur medicines,aliments, aigua potable i poder treballar allà el personal humanitari. Són recursos que necessitem ", ha assegurat Carmen Molina.

En aquest sentit, va recordar que l'emergència al Sahel és el resultat d'un cúmul de circumstàncies: la sequera, la pujada del preu dels aliments, la desnutrició aguda greu que afecta a 1,1 milions d'infants menors de cinc anys i la inseguretat de la zona. AMali, a causa del cop d'Estat i el conflicte al nord, hi ha 115.000 desplaçats interns i uns200.000 que han fugit a països veïns i que UNICEF i els seus aliats atenen en camps de refugiats.

Respecte a les causes, la directora executiva d'UNICEF Espanya,Paloma Escudero, va incidir en Ràdio 5 en que la pujada del preu dels aliments en l'últim any, d'entre un 30% i un 40% en productes bàsics com el blat o l'ordi, és insostenible per a una economia de subsistència com la dels països del Sahel. "Sense ajuda exterior, aquests països no poden tirar endavant una població total de més de 250 milions de persones", va dir.

 

TRACTAMENT CONTRA LA DESNUTRICIÓ A 336.000 INFANTS

Alhora, ha explicat que UNICEF està tractant més 336.000 infants amb desnutrició aguda greu. "Però si aquesta situació de sequera es perllonga, i especialment si es complica amb brots de còlera o problemes d'inseguretat com en el cas de Mali, podem estar parlant de molts més menors i moltes més famílies que no tindran res per menjar en els pròxims mesos ".

Per això, va explicar que organitzacions com UNICEF treballen simultàniament "en el suport més urgent i immediat a les víctimes" i, des de fa anys, en "aconseguir que les famílies siguin molt més autosuficients i tinguin recursos per poder sobreviure a situacions tan dràstiques de sequera ". "Però és una situació límit i, si no actuem ara, no hi haurà res en què recolzar-nos a llarg termini", ha indicat.
  • Les entrevistes completes a Paloma Escudero i Carmen Molina, així com a nombrosos cooperants i responsables d'altres organitzacions, es poden escoltar a la pàgina web deRadio Nacional de España.