República Centreafricana: una nova cadena d'atacs amenaça milers d'infants

Conflicte a la República Centreafricana: una nova cadena d'atacs amenaça milers d'infants
Davant l'inici d'una nova onada d'enfrontaments i atacs violents a la República Centreafricana que amenaça les famílies més vulnerables, UNICEF adverteix que milers d'infants, tant musulmans com cristians, estan especialment en perill.
 
UNICEF ha confirmat la mort d'almenys tres nens en un atac produït fa dos dies. Durant els enfrontaments d'aquesta setmana, vuit nens han hagut de ser atesos per l'impacte de granades i bales.
 
"Hi ha zones civils assetjades i exposades a atacs diaris", ha dit el director regional d'UNICEF per a l'Àfrica Occidental i Central, Manuel Fontaine. "Les hostilitats que s'estan produint representen actes atroços de violència contra els nens, les dones i els homes."
 
"La manca de seguretat continua obstaculitzant els esforços de les organitzacions humanitàries com UNICEF per prestar assistència vital i protecció de manera sostinguda i sistemàtica a les persones més vulnerables del país", ha afegit.
 
A Bangui, la violència ha invertit la tendència dels desplaçats interns que decideixen tornar a casa, fet que provoca limitacions d'accés a ajuda humanitària.
 
Per primera vegada en moltes setmanes ha augmentat el nombre de desplaçats interns registrats a la capital, passant de 177.000 a uns 200.000, segons l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris.
 
L'augment de la inseguretat ha obligat a UNICEF i a l'Agència Nacional per al Proveïment d'Aigua i Sanejament (ANEA), a suspendre la distribució d'aigua potable d'emergència per 2.600 desplaçats interns que han quedat atrapats durant un mes al barri empobrit de PK12.
 

Des del gener, UNICEF distribueix grans contenidors d'aigua

Des del gener, UNICEF distribueix regularment grans contenidors d'aigua al barri PK12. Per arribar a aquesta zona, els camions han de travessar àrees ocupades per grups violents que es troben desplegats prop de l'exèrcit francès i de llocs de control MISCA construïts als afores del barri per protegir les persones que viuen a PK12.
 
Aquesta setmana s'han rebut noves informacions que confirmen que s'han produït atacs contra llogarets i comunitats errants a l'oest del país. Recentment un atac amb granades produït durant un funeral a Bangui va provocar un gran nombre de morts.
 
"Continua la violència i la brutalitat contra la població civil, incloent dones i nens", va dir Fontaine. "Això és completament inacceptable, igual que la interrupció de la distribució de l'ajuda a causa de la violència i la inseguretat, que representa una amenaça clara per als nens i les dones a la República Centreafricana."
 
UNICEF demana a totes les parts en el conflicte que facilitin ràpidament l'accés humanitari, sense obstacles i amb total seguretat, per arribar a les persones més necessitades i garantir la protecció de la població.
 
Durant l'any passat, els nens van patir les conseqüències d'una brutal violència de la qual no tenen culpa. Els autors d'aquestes violacions dels drets humans encara no han estat portats davant la justícia i han de retre comptes.
 
2,3 milions d'infants centreafricans s'estan veient afectats pel conflicte i hem de fer tot el possible per protegir-los.
 
Per poder atendre les necessitats humanitàries dels infants de la República Centreafricana el 2014, UNICEF ha sol·licitat fons per valor de 62 milions de dòlars (45,08 milions d'euros).