República Centreafricana: més de 1.000 infants alliberats de grups armats

Més de 1.000 infants a la República Centreafricana han estat alliberats de grups armats. Aquesta xifra és cinc vegades major que el nombre total d'infants allibretas el 2013.

L'alliberament ha estat possible gràcies al treball d'UNICEF i els seus aliats.

Però no tot són bones notícies.

Encara milers de nens lluiten en grups armats al país.

Des que la violència es va intensificar el desembre de l' any passat, el nombre estimat de nens reclutats gairebé es va duplicar:de 3.500 a prop de 6.000.

Aquests nens no només han estat utilitzats com a combatents, sinó també com a cuiners, portadors i guàrdies.

1 de cada 5 infants alliberats aquest any són nenes.

"El creixent nombre de nens que segueixen sent utilitzats en aquest brutal enfrontament ens recorda les terribles atrocitats que estan vivint els nens cada dia", va dir Souleymane Diabaté, representant d'UNICEF a la República Centreafricana. "Aquest tipus deviolacions flagrants dels drets dels infants no ha de quedar impune".

UNICEF, gràcies al treball amb els seus aliats, està donant suport als nens alliberats dels grups armats amb cures mèdiques, suport psicosocial, buscant els seus familiars perquè es reuneixin amb ells i tractant que tornin a l'escola. Els nens més grans tenen accés a cursos accelerats i formació professional.

"Molts d'aquests nens han vist com els seus germans o pares han estat assassinats i estan a molts quilòmetres de distància dels seus llogarets i famílies", va dir Diabaté. "Cada un dels nens amb els quals hem parlat ens diu que vol abandonar el grup armat i tornar a l'escola. No els podem fallar".

República Centreafricana: Un conflicte que s'agreuja

2,3 milions d'infants pateixen les conseqüències del conflicte a la República Centreafricana i necessiten protecció. Els nens s'estan convertint envíctimes de la violència i del reclutament forçós, a més de patir la manca de serveis bàsics, aliment i refugi.

La violència generalitzada continua tot i la recent transició política al gener.

Hi ha una gran preocupació per la crisi humanitària creixent. Més de625.000 persones, de les quals la meitat són nens, es troben desplaçades internament al país. Més de200.000 estan allotjats en 49 camps de desplaçats interns a Bangui i425.000 es troben desplaçats fora de Bangui, encara que aquest nombre s'ha reduït des de febrer.

L'ajuda immediata continua sent necessària als camps de desplaçats de Bangui, on les necessitats prioritàries són protecció,sanejament, aigua ialiments. Els serveis de salut i d'educació segueixen sense poder ser facilitats a causa delssaquejos i la falta desubministraments i personal.

Un dels assumptes més urgents ara és la desnutrició infantil, que s'ha triplicat a Bangui des de l'any passat i es preveu que segueixi augmentant. 28.000 infants podrien patirdesnutrició aguda greu al país durant l'any.