República Centreafricana: més d'1 de cada 3 infants refugiats pateix desnutrició

Més d'1 de cada 3 infants de la República Centreafricana refugiats al Camerun pateix desnutrició, segons una recent avaluació de Nacions Unides.

"Els infants que han sobreviscut a l'horror a República Centreafricana estan ara en risc de morir a causa de la desnutrició i les seves complicacions", va dir Félicité Tchibindant, representant d'UNICEF al Camerun. "La mort està aguaitant aquests nens. És alarmant veure famílies senceres desnodrides, incloent nens grans i dones".

refugiats de la República Centreafricana: taxes de desnutrició crítiques

Des de desembre de l'any passat, més de 100.000 refugiats de la República Centreafricana, més de la meitat d'ells nens, han entrat al Camerun després de caminar i amagar-se als boscos durant setmanes, de vegades durant mesos. D'ells, entre el 20 i el 30% dels nens menors de cinc anys van arribar amb desnutrició, una taxa que pràcticament duplica el 15% considerat "crític" en la majoria de situacions d'emergència.

Altres conclusions de l'avaluació són:

  •  1 de cada 5 dones refugiades embarassades o lactants també van arribar desnodrides al Camerun, per la qual cosa els seus nadons estan en un risc major. 
  • Almenys el 17% dels nens hospitalitzats que pateixen desnutrició tenen més de 5 anys. 

Els membres de la missió, entre els quals hi havia experts d'UNICEF, d'ACNUR (Agència de l'ONU per als Refugiats) i del PMA (Programa Mundial d'Aliments), van informar que havien vist sales d'hospital amb molts nens malalts i demacrats, en llits en què hi havia dos o tres nens.

El risc de desnutrició aguda greu, que pot ser mortal si no es tracta, és especialment alt. Al centre per a pacients de la ciutat de Batouri, propera a la frontera, la taxa de mortalitat va superar al maig el 24%.

UNICEF, ACNUR i el PMA, juntament amb els seus aliats en el terreny, estan redoblant els seus esforços per proporcionar a aquests nens i les seves famílies l'assistència nutricional que necessiten. Tots els infants menors de 10 anys estan rebent alimentació suplementària i aliment terapèutic llest per al consum.

Les clíniques mòbils també proporcionen assistència nutricional als nens amb desnutrició que viuen en comunitats d'acollida.

necessiten suport nutricional

Des de març de 2014, més de 1.600 infants amb desnutrició aguda greu van ser admesos als centres d'alimentació terapèutica que hi ha als punts d'arribada, als assentaments de refugiats i als hospitals. Altres 9.000 nens i 2.000 mares van rebre alimentació suplementària. En total, més de 50.000 persones van rebre assistència alimentària a través de les agències de Nacions Unides i ONG. 
 
"No és exagerat dir que aquesta crisi nutricional ha sobrepassat el nivell crític", va dir Gian Carlo Cirri, director, en funcions del Programa Mundial d'Aliments al Camerun. "El PMA està posant en marxa una resposta activa per garantir el suport absolut per a un suport nutricional màxim".
 

República Centreafricana: Es NECEsSITeN FONS

Malgrat la urgència, fins ara només s'ha rebut el 2% dels 9 milions de dòlars que es necessiten per a la resposta nutricional, segons el pla estratègic de resposta. Si la comunitat internaconal no reforça el suport, es perdran més vides.