República Centreafricana: l'educació és un pas cap a la pau

Per Souleymane Diabate, representant d'UNICEF a la República Centreafricana. 

No podíem veure l'interior de l'aula a l'escola per a desplaçats Saint Charles Luanga a Bangui, República Centreafricana. Estava tancada.

Els matalassos, les maletes, les cassoles i les galledes s'apilaven contra la finestra.

Per poder mirar dins, el meu company Bart va pujar a la cantonada d' un matalàs de colors on una família havia establert la seva llar en aquell camp que creixia ràpidament.

Vint mil persones estan vivint als terrenys del'església i l'escola, la majoria d'elles infants.

Va ser la setmana següent a la meva arribada a Bangui. Estava visitant els assentaments més grans juntament amb els meus companys del sector de l'educació.

UNICEF està instal·lant espais temporals d'aprenentatge en camps de desplaçats com el de Saint Charles Luanga, per als nens que van haver de deixar el col·legi després de l'inici del conflicte al desembre. El capellà que gestiona les instal·lacions ens va portar a l'interior d'una de les aules de l'escola tancada.

Estava plena de dibuixos, decoracions i pòsters fets a mà. Les coses dels alumnes seguien a les seves taquilles i els pupitres estaven coberts de pols. A la pissarra, escrita pulcrament i en cursiva, hi havia la data: 4 de desembre, el dia abans que la lluita esclatés a la capital, Bangui. Els alumnes no han tornat des de llavors. Vam escoltar trets mentre estàvem a l'aula deserta. Em van dir que era normalsentir trets cada poques hores en aquesta part de la ciutat.

 

REPÚBLICA CENTReAFRICANA: tornar a l'escola éS essENCIAL

El capellà va accedir a reobrir les aules per als infants de l'assentament. UNICEF els proporcionaràmaterials educatius i formació per als professors. En altres assentaments on no es disposa de la mateixa infraestructura, UNICEF està donant suport a la construcció d'espais temporals d'aprenentatge en carpes.
 
Totes les classes reben el kit escola en una maleta amb joguines, llibres, materials d'ensenyament i fins i tot ràdios que els professors poden sintonitzar per fer classes a distància.
 
Reprendre les classes és essencial per als nens atrapats enmig d'un conflicte. Els dóna sensació de normalitat, estabilitat i un lloc segur on aprendre, lluny del risc de ser reclutats per grups armats i d'altres formes d'explotació com el treball infantil i l'abús sexual.
 
Si l'educació no es reprèn aviat en una crisi, unageneració sencera pot quedar sense educació i sense preparació per contribuir a la recuperació de la seva societat.
 
Les aules temporals són només una solució a curt termini. Laprioritat d'UNICEF és donar suport al nou govern del país en la reobertura de les escoles tan aviat com la situació de seguretat s'estabilitzi. La tornada segura de tots els alumnes i professors a l'escola és un pas crucial en elcamí cap a la pau i la reconciliació a República Centreafricana.