República Centreafricana: la situació s'agreuja

Pobles fantasmes convertits en cendres prop de Bouar, al nord-oest de la República Centreafricana. Milers de persones, musulmanes i cristianes, es refugien al costat d'una església.

Fugen de les lluites entre les milícies Anti-Balaka i els excombatents Séléka. "Les dues comunitats han patit", explica una dona anomenada Monique, "tant amb els Séléka com amb els Anti-Balaka, musulmans i cristians han patit de la mateixa manera".

El conflicte ètnic-religiós entre els dos grups està causant una crisi humanitària crònica i complexa, caracteritzada per una gran violència. Ja hi ha 2,3 milions d'infants afectats, que s'estan convertint en víctimes de la violència.

"És una situació que ha anat de mal en pitjor". Així ho resumeix en Robert McCarthy, coordinador d'Emergències d'UNICEF. Hi ha desenes de milers de persones desplaçades, que se senten aïllades i desprotegides. "Estem veient coses terribles de les quals els infants també són els objectius".

Les comunitats musulmanes estanabandonant el país per seguretat, rumb a països com Camerun. Els qui esperen el seu torn per sortir de la República Centreafricana estan sota la protecció de la Unió Africana, la Missió Internacional d'Ajuda a la República Centreafricana i els cascos blaus de l'ONU.

Però estar setmanes atrapats virtualment al país téconseqüències. Ja hi ha 21 nensdiagnosticats amb desnutrició severa aguda. UNICEF i els seus aliats els estan tractant, però es tem que això és només sigui el començament.

República Centreafricana: la desnutrició serà un problema

"La gent desplaçada no busca tractament per als infants amb desnutrició a causa de la crisi que tenim aquí", explica el director de l'hospital del districte de Bouar, en Wilfried Komoyo. Això fa empitjorar els qui ja estan desnodrits. Per això "la desnutrició serà un gran problema", alerta Komoyo.
 
S'espera que aquest any milers de nens patiran desnutrició moderada aguda a severa aguda. Aquest serà el gran repte per als actors humanitaris durant els propers mesos.
 
Centenars de milers de persones esdesplacen al país, perden les seves terres de cultiu, els aliments són escassos i no tenen serveis bàsics. Les organitzacions, UNICEF entre elles, treballen per donar-los suport. També a Bouar i altres regions a les quals és difícil accedir.
 
El treball se centra ara en lareobertura de les instal·lacions de salut, l'accés a aigua potable i la identificació dels infants que necessiten unaprotecció especial.
 
Però un dels majors reptes és intentar curar unasocietat molt traumatitzada i fracturada causa de la violència.