República Centreafricana: la Divine, la Melanie i la Chrystel necessiten protecció

Divine, Melanie, Chrystel. Són només tres dels 2,3 milions d'infants que pateixen les conseqüències del conflicte a la República Centreafricana. 

Els nens s'estan convertint en víctimes de la violència i del reclutament forçós, a més de patir la manca de serveis bàsics, aliment i refugi.

Necessiten protecció.

Hi ha més de 300.000 infants desplaçats a causa de la violència. S'estima que uns 6.000 podrien haver estat reclutats per grups armats.

les principals víctimes del conflicte

Les històries dels protagonistes que estan vivint aquest conflicte no sempre són fàcils. La majoria ha hagut d'abandonar la seva comunitat fugint de la violència i dels atacs indiscriminats, sense més equipatge que el que portaven a sobre i, en moltes ocasions, per acabar vivint en camps de refugiats.

És el cas de la Divine, de 13 anys, que comparteix com és el seu dia a dia al campament de M'Poko. "Odio les pluges.L'aigua entra a casa i tot es converteix en fang. A vegades el vent destrueix la nostra tenda. Ens posem malalts a causa de les pluges. El meu pare està malalt ara, per això està estirat a la tenda".

La Divine va haver de fugir de casa al desembre, perquè el seugermàva serassassinatper homes armats. Just després es va traslladar al campament amb altres 14 persones de la seva família. Malgrat tot, troba coses positivesde la seva nova llar, com jugar amb els seus amics i poder anar a l'escola.

LaMelanie, de 13 anys, viu al campament St Joseph Mukassa. Els van robar la casa i van acabar, com unes altres625.000 persones desplaçades, vivint lluny de la seva llar.

La Melanie troba a faltar estudiar a la seva escola i tenir roba bonica. Com la Divine, tampoc suporta les fortes pluges que destrueixen totes les seves pertinences. "Quan plou estem tot el temps escombrant l'aigua perquè no entri.Les serps, els escorpins i les erugues entren a les nostres tendes de campanya. Sabem que empitjorarà i farà fred. No tinc roba d'abric", lamenta.
 
La Chrystel, de 12 anys, també viu al campament St Joseph Mukassa. El seu pare va ser assassinat durant una onada de violència a Bangui, el 5 de desembre. "Trobo a faltar casa meva. Quan plou hem de dormir a terra i fa molt fred". 
 
Després de quatre mesos vivint al campament, la sevaesperança és tornar a l'escola i retrobar-se amb els seus amics.
 

el treball d'unicef a la república centreafricana

UNICEF treballa a la República Centreafricanades del 1968. Actualment hi ha 150 membres d'UNICEF a les oficines de Bangui, Bossangoa, Kaga Bandoro i Bambari. També hi ha un equip mòbil a Bouar.
 
L'equip d'UNICEF en el terreny alerta que milers de families desplaçades necessiten, de manera urgent, refugi,aigua potable, sanejament,protecció, aliments iserveis sanitaris d'emergència, i tenen un risc alt de patir malalties mortals.

A més, UNICEF ha proposat una sèrie d'accions per avançar en la reconciliació al país:
 
L'assistència humanitària imparcial ha de ser capaç d'arribar als nens en major risc. 
 
Laseguretat ha de ser restablertaper les forces nacionals, les forces de la Unió Africana i les tropes franceses perquè les famílies puguin tornar. 
 
Elgovern de transició, la societat civil, religiosa i organitzacions de joves han de treballar junts per inclinar la balança de la por cap a la reconciliació. 
 
Elsgrups armats i les milícies han de serdesarmats immediatament. 
 
La Divine, la Chrystel i la Melanie són només tres històries, però 2,3 milions d'infants segueixen necessitant ajuda urgent. Si vols recolzar pots fer-ho aquí.