República Centreafricana: els infants necessiten una solució, una esperança

Més de dos milions d'infants pateixen els efectes del conflicte a República Centreafricana. Obligats a deixar les seves cases i sense recursos, són testimonis de l'horror.

En les últimes 72 hores, la violència sense sentit ha provocat moltes morts i ha elevat la tensió a tot República Centreafricana, hores abans de les eleccions per elegir un president interí del país. 

Tres nens i 19 adults han morten un atac a Bouar, mentre fugien del nord. Aquest cap de setmana, la Creu Roja va ajudar a enterrar unes 50 persones que van perdre la vida prop de Boyali, Boali i Bossembele, perenfrontaments entre comunitats.

Diumenge, dos homes van morir després de ser atacats amb destrals i pedres per part d'un grup de Bangui. A continuació van cremar els seus cossos, enmig d'un carrer ple de transeünts, en què també hi havia nens.

conflicte a la República centreafricana: VIOLèNCIA, patiment i pOr

"En els últims mesos els infants de la República Centreafricana han patit una violència terrible, patiment i por", ha dit des de Bangui el director executiu d'UNICEF, Anthony Lake.

"Han patit cops mortals i ferides, i han estat testimonis de coses terribles que cap nen hauria de veure, i molt menys suportar. Massa infants s'han vist desplaçats de les sevesllars, separats de les sevesfamílies i reclutats pergrups armats".

Uns 2,3 milions d'infants pateixen el conflicteal país. Al voltant de mig milió de nens i neness'han vist obligats durant l'últim any a deixar les seves cases, mentre que molts es troben amagats en els boscos, amb poc o capaccés a serveis bàsics o ajuda humanitària.

Les escoles de tot el país estan tancades, els centres de salut han estat saquejats i els sistemes d'aigua destruïts.

La temporada de pluges, que comença al març, empitjorarà una situació humanitària que ja és precària per a centenars de milers de persones que viuen en camps de desplaçats interns a tot el país.

REPÚBLICA CENTReAFRICANA: URGEix UNA RESPoSTA HUMANITàRIA

Aquest dilluns la Unió Europea iNacions Unides van participar conjuntament a Brussel·les en una reunió d'alt nivell sobre la resposta humanitària i les necessitats de finançament per a República Centreafricana. A Ginebra, el Consell de Drets Humans de l'ONU va celebrar una sessió especial sobre aquest país.

UNICEF demana que els infants estiguin alcentre de la resposta i que augmenti lainversió dirigida a ells, si és que d'alguna manera hi ha la possibilitat de reconstruir els sistemes de salut, educació i serveis comunitaris que protegeixen i alimenten els nens. Això requerirà temps, compromís i recursos. El treball ha de començar ara.

"La República Centreafricana es troba en unacruïlla. El que fem ara o deixem de fer tindrà un impacte en els propers anys, no només en les vides dels nens, sinó també en tota la societat", va dir Lake.

"Si centrem amb urgència l'atenció, els recursos financers i la voluntat política de tot el món, es podrà recuperar la infància dels infants de la República Centreafricana per poder aconseguirun impacte positiu en les seves vides i, per tant, per al futur de tota la societat."