República Centreafricana: 41 infants alliberats de grups armats

S'esperen noves alliberacions gràcies a les negociacions entre UNICEF i el President de la República Centreafricana

Quaranta-un infants han estat alliberats en els últims dos dies a la capital, Bangui, després d'una sèrie de reunions mantingudes entre UNICEF i el President de la República Centreafricana, en Michel Djotodia. Els nens alliberats, dels quals set són nenes, tenen entre 14 i 17 anys.

"L'alliberament d'aquests nens és només el primer pas.Ens hem compromès a assegurar que tots els nens reclutats per grups armats de la República Centreafricana siguin alliberats i reintegrats a la societat, i m'han assegurat que podem esperar que es donin a conèixer més alliberaments d'infants en els pròxims dies i setmanes", va dir el Representant d'UNICEF al país, en Souleymane Diabate.
 
"UNICEF està treballant amb el govern de la República Centreafricana per identificar, alliberar, reunificar i reintegrar els infants que havien estat reclutats per les forces Seleka i altres grups armats associats. Estem molt motivats per la col · laboració del Govern, que ha expressat el seu compromís d'adoptar mesures urgents", ha afegit en Diabate.
 
Els recents enfrontaments produïts van provocar un fort augment del nombre d'infants reclutats a tot el país. Abans de la crisi, UNICEF estimava que hi havia més de2.000 nens vinculats a forces i grups armats.La violència i la inseguretat fan que els infants siguin més vulnerables al reclutament, en ser separats de les seves famílies, desplaçats de les seves llars i per no tenir accés a serveis bàsics ni a educació.
 
Els 41 nens es troben ara en un Centre de Trànsit i Suport d'UNICEF, on tenen accés a educació bàsica, activitats esportives, formació professional i suport psicosocial, mentre es localitzen els seus familiars i es prepara el seu retorn a casa. Fins dilluns d'aquesta setmana, 15 nens es trobaven al centre, en el procés final abans de ser reunificats amb les seves famílies al nord del país.
 
El 2012, UNICEF i els seus aliats van alliberar i van reunificar a 345 infants vinculats a grups armats. Des del 2007, més de 1.000 nens i nenes han estat alliberats de grups armats amb el suport d'UNICEF.
 
No obstant això, a causa del deteriorament de la situació humanitària, les necessitats han augmentat considerablement des de desembre del 2012. La magnitud de la crisi humanitària és tal que UNICEF necessita finançament immediat per respondre en els pròxims mesos a les necessitats urgents dels infants afectats pel conflicte.