Protegir als nens afectats per les inundacions a Filipines

Janella Delfino, de 9 anys, i la seva tia Arlene Pakada pertanyen a una de les moltes famílies afectades per les inundacions provocades per la tempesta tropical Washi a Filipines. Ambdues han sofert la pèrdua dels seus éssers més estimats per causa de les inundacions: Arlene, la dels seus dos fills, d'1 i 7 anys; Janella la dels seus pares.
 

“Es desperta cada matí plorant, buscant a la seva mare, a pesar que sap el que ha passat”, compte Arlene. Janella va sobreviure al desastre gràcies al seu avi, que abans que arribés la tempesta la va portar a un lloc segur, en una zona elevada. Arlene, per la seva banda, va sobreviure amb l'ajuda dels seus amics i veïns. Estava tornant a casa amb set amics quan van començar les inundacions. Van formar una cadena humana per poder salvar-se. Ambdues viuen ara en un centre d'acolliment temporal en la parròquia de Sant Lorenzo Ruiz, un dels centres d'evacuats enIligan, al costat d'altres nens i dones afectats per les inundacions.

Protegir als nens de l'emergència

La violència sexual i de gènere també és alarmant després de les emergències. Per aquesta raó, UNICEF treballa per protegir als nens i les dones de

amenaces com l'explotació, centrant-se en laprevenció, protecció irecuperació.

A més, UNICEF se centra a mantenir a les famílies unides i la reunificació dels nens amb els seus pares i familiars és una prioritat. A més, també treballa per proporcionarsuport psicosocial als nens i activitats lúdiques i d'aprenentatge per ajudar a la seva recuperació. Fins avui, la tempesta tropical Washi, coneguda localment com Sendong, ha afectat a més de 700.000 persones. Els nens s'enfronten a greus riscos per a la seva salut, educació, nutrició i benestar.La resposta inicial d'UNICEF incloïa l'enviament de kits d'aigua i sanejament a les zones afectades. L'organització està mobilitzant actualment equips de voluntaris formats enprotecció de la infància per atendre als nens afectats, especialment aquells que mostren signes severs d'estrès. UNICEF també ha enviat tendes i equips de recreació per construirEspais Amics de la Infància en els centres d'evacuació. En aquests espais, els nens poden jugar, aprendre i començar a reprendre un sentit de normalitat i seguretat.