Orient Mitjà: els infants refugiats necessiten ajuda per sobreviure a l'hivern

Els infants sirians, libanesos i palestins que viuen en camps de refugiats a l'Iraq, el Líban i Jordània lluiten per fer front, i fins i tot sobreviure, a les consecutives tempestes d'hivern com Zina i Huda que assoten la regió.
 
La majoria de nens refugiats viuen en tendes de campanya a gran alçada improvisades, de consistència feble, i en elles intenten aixoplugar-se dels vents implacables de congelació, les pluges fortes i la neu.
 
Des d'UNICEF, amb l'ajuda d'aliats i altres ONG, estem distribuint roba d'abric per als infants, mantes, lones, galetes de contingut energètic, bons i efectiu per a més de de 900.000 nens que pateixen la duresa de l'hivern a l'Orient Mitjà, a Síria, l'Iraq, el Líban, Jordània i Turquia.
 
Quan el conflicte de Síria s'acosta al seu quart aniversari, UNICEF calcula que almenys 7 milions d'infants refugiats i desplaçats interns necessiten suport de forma urgent. Molts segueixen vivint en edificis a mig construir o refugis inadequats on s'exposen a temperatures sota zero, grans nevades i vents forts.
 
"Malgrat les limitacions d'accés i les condicions climatològiques extremes, hem aconseguit accelerar la nostra resposta davant l'hivern per tal d'arribar al major nombre de nens possible", ha dit Maria Calivis, Directora Regional d'UNICEF per a l'Orient Mitjà i el Nord de Àfrica. "La contribució dels nostres aliats, ONG locals i governs, ha estat essencial per fer-ho possible, fins i tot en aquestes difícils condicions".
 
"Tot i que importants, aquests èxits no són res comparats amb el nombre de nens i famílies les vides dels quals estan sent devastades amb tot el que aquest terrible conflicte comporta", ha afegit Calivis. "Fem una crida als nostres donants i col·laboradors de tot el món perquè donin generosament i poder assegurar així la continuació d'aquest treball".
 

Líban: "hem d'actuar per evitar tragèdies que es poden prevenir"

"Els nostres equips i aliats locals han estat treballant tot el dia per abordar l'impacte de les tempestes en els infants i les famílies més vulnerables", explica Annamaria Laurini, representant d'UNICEF al Líban. "Hem de multiplicar els esforços immediatament per evitar tragèdies que podrien prevenir-se."
 
Aquest hivern, des d'UNICEF invertirem més de 9 milions d'euros per assistir a 456.500 nens vulnerables sirians, libanesos i palestins. 160.000 infants rebran kits de roba d'hivern; 135.000 nens tindran vals per a roba d'hivern; 155.000 nens es beneficiaran de combustible per a calefacció en 583 escoles públiques i 6.500 ho faran de les mesures de mitigació d'inundacions en assentaments informals.
 

Iraq: la neu dificulta el repartiment dels subministraments

L'extrem fred de l'hivern a l'Iraq ha agreujat la situació de desemparament de més d'un milió d'infants, ja que el país segueix patint violència generalitzada i desplaçament. La gran majoria dels més de 2 milions de desplaçats han fugit cap al nord, on les temperatures a l'hivern sovint cauen per sota de zero. Les famílies desplaçades, que viuen en tendes de campanya i altres habitatges informals amb accés limitat a serveis de salut, són especialment vulnerables a les malalties i la mort.
 
Des d'UNICEF, amb el suport d'altres ONG com Save the Children, ja hem subministrat més de 200.000 kits de roba d'hivern a nens en àrees de difícil accés. Els kits d'hivern contenen abrics, gorres i botes. A més, hem distribuït 7.000 mantes tèrmiques. Aquestes iniciatives van ser dissenyades per arribar a les comunitats més vulnerables, en particular les que viuen a altituds elevades, on les baixes temperatures i la neu arriben aviat, i també a les famílies que viuen en edificis sense acabar i les zones amb un alt nombre de famílies desplaçades.
 
"En condicions en què els nens han patit, en alguns casos des de fa anys, violència i exclusió de serveis bàsics com l'ensenyament, és inacceptable que no tinguin sabates, abrics o gorres apropiats per a la temporada d'hivern", explica Marzio Babille, representant d'UNICEF a l'Iraq.
 

Síria: protegir els infants DEL FRED als camps de Za’atari i Àzraq 

Des d'UNICEF i en aliança amb el Programa Mundial d'Aliments (PMA), hem llançat un programa per proporcionar 14 dinars jordans a cada un 41.000 infants sirians refugiats menors de 14 anys en els camps de Za'atari i Àzraq.
 
Aquest ajut en efectiu de pagament únic per part d'UNICEF, arribarà a nens de gairebé 13.000 famílies vulnerables en els dos camps de refugiats i es podrà utilitzar per comprar, fins al 31 de gener, roba d'hivern, com botes, guants, pantalons, abrics i bufandes, en establiments aliats del PMA en els camps.
 
"És fonamental que assegurem que els nens estan protegits enfront de les dures condicions climatològiques perquè, d'aquesta manera, romanguin sans i actius i puguin seguir assistint a l'escola", explica Robert Jenkins, representant d'UNICEF a Jordània.
 
El programa d'hivern d'UNICEF a Jordània està arribant a més de 102.000 nens vulnerables en aquesta època de l'any en aliança amb ACNUR, PMA i ONG associades. El programa d'ajuda en efectiu i el suport per fer front la temporada d'hivern ha estat possible a través de la col·laboració dels governs d'Alemanya, Canadà i els Estats Units a través del departament d'Estat de Població, Refugiats i Migració.