Níger: protegir als refugiats que fugen de Mali.

Per a les famílies desplaçades en l'assentament de Mangaizé, situat en un tram sec, buit, de la regió del Sahel, l'accés a aigua potable és una qüestió de supervivència. Més de 35.000 refugiats i repatriats han arribat a Níger fugint del conflicte al nord de Mali.

Això agreuja encara més lacrisi alimentària existent alSahel, en la qual s'estima que 10 milions de persones de Burkina Faso, Txad, Mauritània, Camerun, Mali, Níger, Nigèria i Senegal estan en risc. Només a Níger més de 6 milions de persones s'enfronten a l'escassetat d'aliments i prop de 394.000 nens menors de 5 anys estan en risc de desnutrició greu. El llarg camí fugint de Mali també ha deixat a molts nens refugiats febles i cada vegada més vulnerables a la desnutrició i les malalties.
Amb la distribució d'aigua potable, UNICEF i els seus aliats protegeixen a les famílies desplaçades de malalties transmeses per l'aigua, i alhora, de la desnutrició. L'impacte del cop d'Estat la setmana passada aMali és una font addicional d'inestabilitat a la regió. Hi ha molta incertesa sobre com evolucionarà la situació política al país, i quines seran les condicions de seguretat.

Mariama: La seva història

Mariama fa que viu a l'assentament més de dos mesos, amb el seu marit i els seus dos fills. Quan va arribar per primera vegada a Mangaizé, a la regió Tillabery, una

"  de les regions més afectades per les males collites de l'any passat, havia de treure aigua dels pous dels pobles pròxims. Una de les grans preocupacions és la qualitat de l'aigua, que en moltes ocasions estàcontaminada. El fill petit de Mariama, com altres nens del campament, va patir diarrea després de beure aigua dels pous. La diarrea és la segona causa de mort dels nens menors de cinc anys a nivell mundial. L'afluència de desplaçats ha augmentat la demanda d'aliments i aigua, a més de serveis bàsics com accés a la salut, protecció i instal · lacions de sanejament. UNICEF està centrant els seus esforços en nutrició, enfortint els mitjans de monitorització i els centres de tractament, i està augmentant la disponibilitat d'instal · lacions d'aigua i sanejament en els centres d'alimentació terapèutica. "Sabem que l'accés a l'aigua potable ia una nutrició adequada són crucials per prevenir la desnutrició", va afirmar el gerent de Nutrició d'UNICEF, Eric Alain Ategbo.
  augmentar l'accés a aigua potable

Igual que altres països de l'Àfrica subsahariana, Níger no està en el camí d'assolir elsObjectius de Desenvolupament del Mil · lenni de reduir a la meitat la proporció de persones sense accés a l'aigua potable i al sanejament adequat per a 2015. Encara que la meitat de la població ha vist millorada les fonts d'aigua, les poblacions rurals s'han quedat a la saga. UNICEF fa front a l'actual crisi alimentària al mateix temps que treballa amb el govern i les comunitats locals instal · lant fonts d'aigua millorades i sistemes sostenibles de manteniment en cinc regions del país. Aquests programes donen suport a una gestió de l'aigua basada en la comunitat que fomenta la participació de les dones en els consells de gestió de l'aigua. Aquest enfocament ha demostrat la seva efectivitat, no només per assegurar la sostenibilitat, sinó també per garantir l'apoderament de les dones.