Níger: els infants abandonen l'escola per recolzar a les seves famílies.

 

Níger és un dels països més afectats per la crisis alimentària del Sahel, una catàstrofe provocada per la sequera, les males collites i l'augment del preu dels aliments. Es calcula que aprop de 5,5 milions de persones, de les quals més de la meitat són infants, es troben actualment en situació d'inseguretat alimentària, segons l'Enquesta Nacional de Vulnerabilitats a la llar.

UNICEF i els seus aliats calculen que prop de 394.000 menors de 5 anys estan en risc de desnutrició aguda greu, de manera que podrien morir si no reben tractament urgent.La greu situació està provocant, a més, que molts nens abandonin l'escola. Segons el Ministeri d'Educació Nacional, Alfabetització i Promoció de Llengües Nacionals de Níger, 47.000 infants ja l'han abandonat aquest any per causes relacionades amb lacrisi alimentària. El major nombre d'abandonaments es concentra en les regions més colpejades per la crisi alimentària. En Tillabéri, una de les regions més afectades del sud-oest de Níger, prop de 22.000 estudiants han deixat l'escola.Molts es veuen obligats a deixar el col · legi perquè es troben massa febles per assistir i altres han de acompanyar als seus pares a les ciutats a la recerca de treball. Moltes vegades, els infants han de començar a treballar per guanyar diners extra i mantenir les seves famílies.

La història d' Oumar

Oumar Soumana, de 12 anys, vivia amb la seva família en Damana, al sud-oest de Níger. Arran de la crisi alimentària, es va veure obligat a abandonar l'escola i viatjar a la capital, Niamey, a larecerca de treball. Allà es va trobar amb les seves dues germanes majors, que també van haver de deixar la seva llar per anar a la capital a treballar com a empleades domèstiques. Ara viuen junts en una tenda de campanya en un campament improvisat situat als afores de Niamey, sense aigua corrent ni sanejament. Oumar treballa venent 'Appolo', petites bosses de plàstic plenes de granissat, que ven per uns pocs francs CFA cadascun. "És un treball dolorós per a mi", comenta. "Em passo el dia sencer caminant. Realment no descans, perquè he de vendre i portar els diners, en cas contrari el meu sou es veurà reduït, de manera que prefereixo treballar el màxim possible". Oumar i les seves germanes envien els diners que guanyen als seus pares, perquè "puguin menjar". Els tres es queden amb una petita quantitat de diners per mantenir-se. "Aquí he de buscar menjar per a mi mateix, amb els riscos que això comporta. Algunes persones no paguen i fugen, altres m'amenacen o em insulten", assenyala Oumar. "Per mi, això no és una bona vida, m'agradaria ser al poble amb els meus pares."

GARANTIR QUE ELS INFANTS VAGIN A L'ESCOLA I POGUIN ALIMENTAR-SE

Oumar anava a escola al seu poble i somiava amb ser mestre. "A través de l'educació, és possible trobar una bona feina i tenir una vida millor", afirma. UNICEF i els seus aliats estan posant en marxa classes de recuperació per ajudar els nens que han abandonat l'escola a continuar els seus estudis. A les classes els nens rebran els aliments necessaris perquè puguin assistir. A més, UNICEF està enfortint la capacitat dels serveis socials peridentificar els infants vulnerables i proporcionar suport als infants víctimes de la violència.