Milions d'infants a la cruïlla: crisi a Síria, Filipines o Sudan del Sud

Milions d'infants i adolescents estan patint els efectes de les situacions d'emergència i conflictes que s'estan registrant simultàniament en diferents parts del món, com Síria, Sudan del Sud, Filipines o Colòmbia. Aquestes crisis tenen efectes devastadors en la infància i les dones, en particular en les famílies més vulnerables. La missió d'UNICEF passa per garantir els drets dels infants a la supervivència, la protecció i l'educació, especialment dels més pobres.

SÍRIA

A Síria, la situació de seguretata Damasc iels seus voltants continua sent inestable, iles operacionsmilitars continuen a Alep. Segonsl'OCHA, hi ha dos milions de desplaçats pel conflicte, dels qualsun milió es trobendins del país. Més de la meitatdels que han fugit als països veïns (Jordània, Líban, Turquiai Iraq) són nens i adolescents que pateixen la interrupció de les classes,un accés limitatals serveisbàsics iansietat causadaper haver estattestimonis de la violència i el desplaçament. Enels últimsdies, UNICEF i els seusaliats han realitzat les següents accions:
 
 
  • A la zona rural de Damasc, s'ha proporcionat ajuda humanitària a 6.000 desplaçats interns: 1.000 kits d'higiene, 1.000 kits de menjar per a infants, 500 kits d'higiene per a nadons, 100 estufes i quatre kits recreatius.

  • Al Líban, s'ha garantit l'accés a aigua potable a 8.495 famílies, beneficiant a 29.732 nens i dones a través de 14.866 per camions cisterna.

  • ATurquia, al sud i sud-est del país, s'han construït cinc nous campamentsde refugiats ambuna capacitat total per a 50.000 persones.
  • A la frontera entre Síria i l'Iraq, a Al Qaim, s'ha establert un nou campament, on hi ha 3.715 refugiats sirians des del 7 d'agost.

 

SUDAN DEL SUD

Al Sudan del Sud, més de 161.000 d'infants i les seves famílies s'han vist obligats a fugir pels enfrontaments entre grups insurgents i l'Exèrcit del Sudan al sud del país. Els refugiats es troben en una zona escarpada i amb accés limitat als serveis bàsics. 

UNICEF, en col·laboració ambACNUR, està donant suport a la resposta a les necessitats dels refugiats, mitjançant la distribució de subministraments, garantint la vacunació i tractament dels infants amb desnutrició aguda greu, proveint aigua potable i serveis de sanejament, promocionant pràctiques adequades d'higiene i assegurant l'accés a l'educació i la protecció. En aquest sentit, la violència desencadenada a Kordofan del Sud ha provocat la separació de nombroses famílies. Fins ara, UNICEF ha identificat a un total de 2.210 infants separats o no acompanyats.
 

FILIPINES

A Filipines, UNICEF segueix molt de prop la situació de prop de 769.000 persones, de les quals unes323.000 són infants, que han resultat desplaçades de Manila i 16 províncies per les pluges monsòniques caigudes des de principis d'agost. Així mateix, hi ha més de 39.000 desplaçats, entre ells16.5000 nens, a Mindanao després de que una facció dissident del Front Moro d'Alliberament Islàmic (MILF, per les sigles en anglès) ataqués diversos llocs militars del Govern.
 
UNICEF estàseguint moltde prop la situació tot i queencara noha rebut unapetició formald'ajuda perpart del Governfilipí i els seusaliats. A l'espera, preparats subministraments d'emergènciaper unes 10.000famílies per valor de més d'un milió de dòlars.
 

COLÒMBIA

A Colòmbia, les pluges torrencials i les conseqüents inundacions han agreujat encara més la situació de vulnerabilitat causada pel conflicte armat en el departament de Putumayo, al sud-oest del país, causant una crisi humanitària que afecta unes 16.500 famílies: unes 74.000 persones, de les quals 29.600 són infants.

Les principals amenaces per a la infància són: una major exposició als riscos associats amb les mines terrestres i els artefactes explosius sense detonar que han remogut les aigües, i l'aparició debrots de malalties a causa de la mala qualitat de l'aigua i de serveis de sanejament inadequats. A més, en aquesta situació els infants estan més exposats alreclutament, l'abús il'explotació sexual per part dels grups armats.
 
UNICEF ha fet una crida per valor de 2,45 milions de dòlars (prop de 2 milions d'euros) per desenvolupar intervencions clau en les àrees de protecció, educació, aigua, higiene i sanejament, i nutrició, especialment en les zones afectades durant els propers sis mesos.
 

IRAN

UNICEF també està pendent de l'Iran, on dos terratrèmols van sacsejar el nord-est del país dissabte passat, causant uns300 morts i 2.000 ferits. Unes 17.000 persones necessiten ajuda humanitària. L'Organització Nacional de Gestió de Desastres i la Mitja Lluna Roja iraniana han enviat ajuda i equips de recerca i salvament a la zona afectada. De moment, les autoritats nacionals no han declarat la situació d'emergència i no han sol·licitat ajuda internacional.