Mauritània: suport a les famílies refugiades per combatre la desnutrició

Amb només dos anys, Habibi ha aconseguit recuperar-se de desnutrició aguda greu al campament de refugiats de Fassala, Mauritània, on va fugir amb la seva família del conflicte al nord de Mali.

La seva àvia, Nanni Ouel ed Faghi, es mostra alleujada i agraïda. La família de Habibi va fugir d'un atac al seu poble i va conduir tota la nit fins arribar aMauritània. 

Durant el trajecte, Habibi va començar a tossir i a tenir diarrea greu. A mesura que empitjorava el seu estat nutricional, el seu sistema immunitari es va afeblir deixant-lo més vulnerable davant la infecció respiratòria que s'estava desenvolupant.

Les causes que hi ha darrere de la desnutrició infantil no sempre són evidents. La desnutrició ve provocada, sovint, per una combinació de factors que inclouen alimentació insuficient, una dieta poc variada i condicions insalubres que augmenten la incidència de la diarrea i les infeccions. Les crisis com la viscuda per la família de Habibi exacerben aquests factors.

La importància del suport a les famílies refugiades

La recuperació dels nens refugiats i desnodrits sovint és molt difícil. Les famílies de refugiats pateixen un estrès enorme, ja que han d'afrontar condicions de vida difícils i pateixen incertesa sobre el seu futur.

A més, desconeixen quan podran tornar a casa, molts s'han vist separats de familiars dels quals desconeixen on paren o no saben si són vius ... Com a resultat de l'estrès, els progenitors refugiats de vegades no porten els seus fills desnodrits a les clíniques o abandonen el tractament. Aquests factors agreujants converteixen la plena recuperació de Habibi en un èxit encara més gran.

UNICEF i els seus aliats prestenassistència integrada alsrefugiats de Mali que ara viuen a Mauritània. Els voluntaris del centre de salut van a la comunitat cada dia peridentificar casos de nens que podrien estar patint desnutrició. Posteriorment, parlen amb les seves famílies per informar-les de la importància que els nens rebin tractament.

A més, s'han obert deu escoles en tendes de campanya (amb quatre més en construcció) per oferir educació a aproximadament 3.000 nens de primària. Aquestes escoles també ofereixen una sensació de normalitat, rutina i seguretat per als nens. 

Paral·lelament, els programes d'aigua, sanejament i higiene estan millorant l'accés de les famílies a l'aigua potable i les letrines, la qual cosa ajuda a reduir la incidència de diarrea.

No obstant això, amb més de 65.000 refugiats de Mali que viuen ara a Mauritània, UNICEF necessita ampliar les seves operacions per garantir que els nens com Habibi obtinguin l'ajut que necessiten amb urgència.