Mauritània: greu crisis alimentària i de refugiats.

Per Nanni Oueled Faghi i el seu net de tres anys, Habibi, el viatge de casa seva a Léré, Mali,  a la ciutat fronterera de Fassala, Mauritània, va ser llarg i perillós. Quan van arribar a Mauritània, Habibi patia diarrera i desnutrició greu

El conflicte al nord de Mali va obligar a la seva família, com a moltes altres, a fugir. Aquesta situació d'inestabilitat intensifica encara més l'alarmant crisi nutricional al Sahel.

La crisi ha provocat un flux bidireccional de persones entre Mali i Mauritània, ambmalians escapant del conflicte al nord i mauritans desplaçant-se al sud de Mali, amb l'esperança de trobar pastura per al seu debilitat bestiar. Quan la família de Faghi va arribar a Mauritània, a un assentament temporal per als refugiats malians, Habibi va poder rebretractament urgent.
"Habibi podria haver mort si no hagués rebut l'atenció adequada i immediata", ha informat Ahmed Ould Sid'Ahmed Aida, un especialista en Nutrició d'UNICEF. "Quan vam conèixer a Habibi per primera vegada, la seva condició era realment preocupant, però va començar a recuperar-se bé gràcies al tractament".

 
El llarg camí cap a Mauritània.
 

"Quan van atacar el poble, ens vam anar cap al tard amb moltes famílies en un camió vell, i vam passar una nit terrible", explica Faghi. "Dotze hores després estàvem esperant en un centre d'inscripció en Fassala. Habibi ja estava feble amb una tos terrible i diarrea ". El Govern, l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), UNICEF i altres aliats van respondre ràpidament amb serveis d'aigua, higiene i nutrició. Habibi va rebre alimentació terapèutica i es va monitoritzar molt de prop la seva evolució. També van atendre a la seva àvia, que tenia anèmia i patia els efectes de l'estrès. Durant setmanes, milers de refugiats han creuat la frontera, de manera que es va establir elcampament de M'bera. Prop de 40.000 refugiats, incloent Faghi i Habibi, han estat transferits de Fassala a M'bera. UNICEF està duent a terme una resposta global i integrada en les àrees d'aigua, sanejament i higiene, salut i nutrició. No obstant això, el transport de subministraments dels campaments a la capital, Nouakchott, dura tres dies i implica creuar 1.500 quilòmetres de desert, sovint sense carreteres. Mauritània té recursos limitats per fer front a aquesta complexa crisi. Està lluitant per ajudar els refugiats i les seves pròpies comunitats, afectades per la sequera i la inseguretat alimentària.

 
Dues crisi, una solució

UNICEF i els seus aliats estan treballant per assegurar una resposta coordinada a ambdues emergències, per prevenir un major deteriorament de la situació actual. "Habibi és la personificació del treball d'UNICEF i del nostre mandat humanitari. El que ens mou és salvar vides ", afirma Lucia Elmi, Representant d'UNICEF a Mauritània.