Mauritània: "El meu fill ja no menja sorra"

Per Blanca Carazo, Responsable de Projectes de Cooperació d'UNICEF Espanya

Tota la cruesa de la fam i tota l'esperança d'un present millor en sis paraules. Una petita frase que explica una història, i moltes històries.

La història de Cheik, recuperat d'un episodi de desnutrició aguda en un centre de salut les infermeres del qual han rebut formació per al seu tractament. Lahistòria de Aourriye, que, a l'espera que s'acabi la sequera i arribi la propera collita de mill, podrà prevenir la desnutrició dels seus fills en rebre suplements alimentaris a base de cacauet.

La història d'un Govern, el maurità, que ha comprès la importància de prevenir i combatre la desnutrició dels infants, i que posa tot el seu esforç en dissenyar i aplicar estratègies per aconseguir-ho. La història d'altres actors internacionals, entre ells el Govern espanyol, que han donat suport amb fons de l'ajuda internacional a aquest compromís pel futur de Cheik, Kumbaba i molts altres petits a Mauritània.

La història d'una aliança, la iniciativa REACH, on UNICEF, la FAO, el PMA i l'OMS es coordinen amb el govern per aplicar recursos per combatre i prevenir la desnutrició, amb accions que van des de la promoció de la lactància materna fins al lliurament d'efectiu (cash transfer) a les famílies més vulnerables.

Històries de confiança, esforç i compromís que es tradueixen en resultats tangibles. Comparant les xifres amb els països veïns,aquestes accions han aconseguit salvar de la desnutrició a 87.000 infants a Mauritània.

Totes aquestes històries i moltes més en una anàlisi lúcida i reveladora, l'informe de Gonzalo Fanjul Mi hijo ya no come arena. Mauritania, la ayuda y la batalla global contra la desnutrición infantil.

"Mi hijo ya no come arena"

Claredat, senzillesa, i futur en una petita frase.

La claredat d'una realitat que ofereix la sevacara menys amable en una mare o un pare que no tenen amb què alimentar els seus fills. La senzillesa d'una resposta que no admet excuses:sabem com combatre la desnutrició i no podem deixar de dedicar voluntat i recursos per fer-ho.El futur que volem per a tots els infants del món. Un futur lliure de fam i de por. Un futur ple d'il · lusió i oportunitats. Un futur que els hi hem promès i que, entre tots, podem i hem de construir per a ells.