Mali: els programes comunitaris de salut salven les vides dels infants

Bintou Traoré té 18 mesos, però és molt més petita per la seva edat. Pateix desnutrició aguda greu i lluita cada dia per sobreviure. Com ella, es troben milers d'infants a Mali, als quals els està afectant l'escassetat d'aliments, a causa de la sequera, les males collites i la pujada del preu dels aliments.

Quan la seva àvia la va portar a l'hospital, amb prou feines podia aixecar el cap i no es podia seure. "No parava de tossir i tenia diarrea", explica.

A l'Hospital de Mopti van començar a atendre-la ràpidament dedesnutrició aguda greu i la van alimentar amb llet terapèutica 8 vegades al dia. Avui dia, està millorant molt: ja pot seure, aixecar el cap i té ganes de menjar, explica la seva àvia.

Bintou viu a prop de Mopti, a la frontera amb el nord, on el conflicte ha obligat a milers de persones a fugir de casa, el que està agreujant encara més la situació d'escassetat.

EL RISC DE  MORT D'UN INFANT DESNODRIT ÉS 9 VEGADES MÉS GRAN QUE EL D'UN INFANT EN ESTAT NORMAL 

Segons UNICEF, 3,5 milions de persones a Mali necessitaran assistència alimentària aquest any, la meitat d'ells nens. Entre ells, gairebé 220.000 nens i nenes menors de 5 anys estan en risc de desnutrició greu.

Els nens i les nenes són especialment vulnerables en aquesta crisi, ja que estan més exposats a patir desnutrició. Un nen desnodrit és molt més propens a contraure malalties, cosa que pot accentuar encara més la seva vulnerabilitat.

El risc de mort d'un nen amb desnutrició és 9 vegades superior a un nen en estat normal. UNICEF està treballant per prevenir aquesta situació, donant suport al Ministeri de Salut i formant als treballadors de la salut, que es desplacen de llogaret en llogaret avaluant els infants de desnutrició.

A més, formen als pares per reconèixer els símptomes de la desnutrició i els ensenya d'actuar ràpidament pot salvar les vides dels seus fills.