Mali: combatre la desnutrició

Molts dels Centres Comunitaris de Salut a Mali, com el de Konio, ubicat al surest, es troben deteriorats. Konio és un poble situat a 10 quilòmetres de la carretera asfaltada més propera. El seu centre de salut atén a gairebé 14.000 persones, ja que en l'enorme regió on està ubicat, centrada a la ciutat de Djenné, només existeixen 16 centres.

A Mali no hi ha prou centres de salut en relació a la magnitud del país. A més, a causa de les llargues distàncies, el lliurament d'equips i subministraments sovint es retarda. La població prova moltes vegades amb tractaments naturals perquè és complicat i costós realitzar el viatge a la consulta del centre de salut. Per al personal sanitari, la visita a pobles situats a més de 15 quilòmetres dels centres de salut per a la vacunació rutinària o per a les campanyes d'eradicació de la poliomielitis, suposa interminables viatges esgotadors.

“SÓC REALMENT FELIÇ QUAN VEIG A ALGÚ CURAT''

En aquests moments el personal dels centres de salut es troba sota una pressió extra, ja que han de donar resposta alscreixents casos de desnutrició sota una complicada situació política: abans del recent cop d'Estat i el conflicte al nord, el país ja s'acostava a una crisi alimentària com a conseqüència de la sequera i les males collites. Adama Diarra, infermer a càrrec del Centre de Salut de Konio, de 35 anys, explica la pressió a què es veu sotmès davant el constant augment dels casos dels infants amb desnutrició, però creu fermament en el seu treball: "Vull tenir cura de altres éssers humans, sóc realment feliç quan veig algú curat''. "La majoria d'aquestes mares tenen problemes per alimentar els seus fills, molts es troben desnodrits'', diu Adama en relació a les mares que es troben al centre esperant que atenguin els seus fills.

AUGMENTEN ELS CASOS DELS INFANTS AMB DESNUTRICIÓ

Fatoumata Kayentao,  de 2 años, sufre desnutrición crónica y desnutrición aguda. El retraso del crecimiento, que puede retardar el desarrollo físico y mental, es un problema grave enMalí, que afecta al 27,1% de los niños menores de 5 años de edad.

Fatoumata está siendo tratado con alimento terapéutico listo para usar para que se recupere lo antes posible. Su madre tampoco se encuentra  en buen estado. Su rostro se muestra pálido y agotado y cuenta que todavía no ha desayunado.  "Muchas familias han reducido su ingesta de comida, porque simplemente no tienen los recursos a mano”, explica Adama.

La nutrició AL centrE de la respOsta

Com a resposta a la crisi alimentària, el Govern de Mali, amb el suport d'UNICEF, ha posat la nutrició en el centre de l'agenda i està treballant amb els seus aliats per prevenir i tractar la desnutrició entre els infants menors de cinc anys i les dones . A més, s'està posant en marxa un nou protocol per donar suport al personal dels centres de salut, com Adama i el seu equip, davant la crisi alimentària que s'està desenvolupant. UNICEF, que lidera la resposta en nutrició, ofereix suport al govern per a la coordinació de la resposta a l'àrea denutrición, inclosos l'emmagatzematge i el lliurament d'aliment terapèutic llest per utilitzar. "No estic cansat. Estic disposat a seguir i aquest és un repte que aconseguirem ", afirma Adama.