Los hijos de inmigrantes en España

UNICEF España, al costat de la Fundació Pere Tarrés, ha presentat l'informe Abriendo ventanas. Infancia, adolescencia y familias inmigradas en situaciones de riesgo social. En ell es posa de manifest que els nens de famílies immigrants que viuen a Espanya tenen dificultats per accedir a drets fonamentals com l'alimentació, l'educació o la salut.

Aquest treball de recerca evidència les dificultats amb què es troba aquest col · lectiu a l'hora d'empadronar els infants, a causa de requeriments dels ajuntaments, a circumstàncies familiars (alta mobilitat de les famílies) o la impossibilitat d'empadronar als menors acollits en centres de protecció per no disposar d'un document d'identificació.

Aquesta situació repercuteix en l'accés dels nens a serveis bàsics com la sanitat. De fet, s'han detectat casos de retirada de targetes sanitàries per manca de documentació.

L'informe també posa de manifest l'existència de controvèrsies entre l'ordenament jurídic migratori i la protecció dels drets dels infants, ja que detecta limitacions a l'hora de tramitar ajuts públics i situacions que vulneren el dret a la reagrupació familiar.

Dificultats en la formació i en l'àmbit familiar 

Els nens i nenes de famílies immigrants s'enfronten sovint a dificultats en la seva formació. Els canvis continus en els programes d'ensenyament, la no inclusió de la diversitat cultural en el currículum acadèmic i la incomprensió entre les famílies i els col · legis són serioses barreres a les que han de fer front.

Aquests problemes es veuen agreujats pel coneixement insuficient de la llengua, sobretot en infants de parla no hispana i pels problemes econòmics que afecten a les famílies.

En l'àmbit familiar, el document subratlla l'absència de xarxes familiars extenses, una insuficient supervisió parental, l'ús de la violència com a mesura correctora o confrontació entre pares i fills.

Ying Ying, una jove xinesa de 15 anys entrevistada en l'informe, explica les dificultats a què s'enfronta: "La meva família i jo vivim en una habitació i les altres dues famílies també cadascuna en una habitació".

En Pedro, de 14 anys, va arribar a Espanya des d'Equador amb tan sols 5. Reconeix que s'ajuntava amb "gent de bandes. Vaig anar amb ells des dels 11 als 14 anys, ara ja no vaig amb ells, perquè són gent perillosa. Quan estava a la banda em ficava en baralles i consumíem drogues, com marihuana i haixix ".

Població immigrant 

El 2009 hi havia a Espanya 971.479 menors que tenien nacionalitat estrangera, és a dir, el 12% de la població menor de 18 anys, concentrant-se principalment el Catalunya (21%), Madrid (18%), Comunitat Valenciana (14%) i Andalusia ( 12%).

Per a la redacció del document s'ha entrevistat a 106 professionals implicats en el treball amb el col·lectiu de fills immigrants ja vuit menors de nacionalitat estrangera.