Líban: Lucy Liu visita el país per conèixer la situació dels infants sirians refugiats

L'Ambaixadora d'UNICEF, Lucy Liu, va viatjar al Líban amb UNICEF per conèixer de primera mà la greu situació dels infants sirians i les seves famílies que han fugit d'una crisi que ha deixat més de 70.000 morts i gairebé sis milions de desplaçats de les seves llars. Acompanyada pel personal d'UNICEF, Liu va visitar assentaments provisionals a la regió de Bekaa, al Líban, el país que acull el major nombre de refugiats sirians al món.
 
Fins a un milió de persones necessiten assistència humanitària urgent al Líban, la meitat dels quals són nens. La quantitat de persones que arriba de Síria està creixent de manera espectacular, amb més de 100.000 persones creuant la frontera cada mes. Els recursos de les comunitats libaneses d'acollida, el Govern i les organitzacions humanitàries s'han estirat fins al límit.
 
"Els campaments que vaig visitar estan greument desatesos. Vam conèixer famílies que viuen en tendes de campanya temporals construïdes amb sacs d'estopa i llençols de plàstic. Sense aigua ni banys, rases obertes que serveixen de latrines, i els casos de diarrea estan augmentant. Molts nens tenen sarna, polls i puces", va dir la Lucy Liu, Ambaixadora d'UNICEF des del 2004. "Vaig veure els nens jugant amb les deixalles, a la runa. Estan desesperats per anar a l'escola".
 

El risc de crear una generació perduda d'infants

UNICEF ha advertit que el conflicte sirià corre el risc de crear una "generació perduda" de milions d'infants que portaran les cicatrius físiques i emocionals d'aquest conflicte per molts anys. Els nens que arriben de Síria han fugit per salvar la vida, sovint sense res més que la roba posada. Més del 40 per cent dels nens de Síria estan en edat escolar, molts han perdut mesos o fins i tot anys d'aprenentatge. Al Líban, uns 150.000 infants sirians no estan a l'escola, i s'espera que la xifra augmenti a més de 400.000 a finals d'any. Les escoles públiques estan arribant a un punt de saturació.
 
Els nens desplaçats han experimentat i presenciat una violència tremenda, la mort o ferida de familiars, veïns i amics, o han estat exposats a escenes terribles de destrucció. Aquestes experiències poden afectar significativament el benestar i el desenvolupament psicològic i social dels nens, tant a curt com a llarg termini. "Tots els infants mereixen una infància. Aquests nens necessiten nutrició, atenció mèdica i educació", va dir Liu. "Estic demanant a la gent que s'informi sobre aquesta crisi i que per favor els ajudin".
 

L'acció d'UNICEF front a l'emergència no té fons suficients

Al Líban, UNICEF està ajudant els refugiats de Síria, així com les comunitats d'acollida libaneses més pobres. L'organització ha ampliat els seus programes d'educació, protecció, salut i nutrició i aigua, sanejament i higiene per respondre a les necessitats urgents. UNICEF està treballant perquè els nens més vulnerables tornin a l'escola en un ambient segur i protector, recolzant el sistema de salut amb serveis d'immunització i subministraments mèdics que salven vides, donant suport psicològic als nens perquè puguin començar a recuperar el sentit de normalitat en les seves vides, facilitant l'accés a l'aigua potable i el sanejament, i donant suport als programes de prevenció de la violència contra les dones i les nenes.
 
El nombre creixent de refugiats, les comunitats afectades, i la falta d'una solució política a la crisi requerirà enormes, i sostenibles, recursos per satisfer les necessitats de la població. La resposta d'emergència d'UNICEF segueix estant insuficientment finançada.