Les Balears celebren el seu I Congrés de la Infància

Amb motiu del Dia Universal de l'Infant, el 20 de novembre, UNICEF Comitè Balears i l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor han organitzat per primera vegada una sessió extraordinària a la Sala de Plens del Parlament de les Illes Balears, on 70 nens han presentat les seves propostes sobre supervivència infantil i drets de la infància a les Balears.

Aquest I Congrés de la Infància ha estat presidit pel president del Parlament, Pere Rotger; la directora general de Família, Benestar Social i Atenció a persones en Situació Especial, Margarita Ferrando; la directora de l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor, Maria Garrido; i la presidenta d'UNICEF Comitè Balears, Maria Antònia Caimari.

UNICEF promou la participació infantil, dret reconegut per la Convenció sobre els Drets dels Infants, a partir del programa Ciutats Amigues de la Infància i l'establiment d'òrgans de participació infantil en l'àmbit municipal.

El Consell Infantil de Ciutadella i de Santa Eulària des Riu han assistit al Congrés, així com també una representació de centres educatius de diferents municipis de les illes, com l'Àgora Portals i el CEIP Son Ferrer (Calvià), el CEIP Antònia Alzina de Lloret de Vistalegre, Sant Josep Obrer (Palma), l'IES Sant Marçal (Santa Maria), l'IES Marc Ferrer (Formentera), l'IES Blanca Dona (Eivissa) i el CEIP Puig d'en Valls (Santa Eulària des Riu).

Al Congrés s'han tractat temàtiques com la supervivència infantil al món i la situació dels drets de la infància a les Balears. "Garantir la supervivència infantil és un dret fonamental. Malgrat els avenços a nivell mundial sobre supervivència infantil, a dia d'avui 19.000 infants moren diàriament al món, 6.400 d'ells per la desnutrició", va assenyalar Maria Antònia Caimari.

Els representants de l'IES Blanca Dona d'Eivissa van insistir que l'aigua contaminada i les malalties de tipus alimentari i respiratori són una causa important d'aquesta situació. D'altra banda, el CEIP Son Ferrer va destacar la importància d'aprendre de les experiències d'altres societats, "especialment dels nens que ho passen malament i segueixen endavant".

Els temes que més preocupen als nens a les Illes Balears són la situació de pobresa o de desprotecció, tal com ha ressaltat el Ple Municipal de Santa Eulària des Riu. Per la seva banda, el col · legi Àgora Portals va mostrar la seva preocupació per la conservació del medi ambient. En aquest sentit, l'IES Marc Ferrer va instar el Govern a aplicar els drets de la infància en tots els àmbits.

Les conclusions de les propostes plantejades han estat lliurades als grups parlamentaris de les Illes Balears perquè coneguin quina és la visió de la infància en aquests temes.