L'epidèmia del còlera s'estén per l'Àfrica Occidental

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i UNICEF han advertit avui que l'actual emergència pel còlera a l'Àfrica Occidental pot empitjorar molt més per les pluges i inundacions, que creen les condicions òptimes per a la ràpida propagació de la malaltia.

En aquest any ja s'han detectat 55.289 casos de còlera en 15 països i unes 1.109 persones han mort. La malaltia s'està estenent ràpidament pels països de la conca del Riu Mano (Guinea, Libèria i Sierra Leone), al llarg del riu Congo -afectant a la població de la República del Congo i de la República Democràtica del Congo- i l'oest del Níger. "Cal actuar de manera urgent en àrees crítiques per aturar la propagació d'aquesta malaltia", ha dit el director regional per l'Àfrica de l'OMS, Luis Sambo. "Els governs han de declarar l'emergència amb rapidesa per poder disposar del suport tècnic, i altres tipus de suport, dels aliats. Igual de fonamental és millorar la vigilància i la col · laboració transfronterera entre les autoritats sanitàries. "

Augmenten els casos del còlera a la regió

El nombre de casos detectats aquest any a l'Àfrica Occidental i Central està un 34% per sobre del mateix període de 2011, marcant una tendència d'empitjorament, ja que es preveuen molts casos més a causa de la temporada de pluges. Les taxes de mortalitat a la regió ronden el 8%, una xifra que és inacceptablement alta. El còlera és una malaltia ocasionada per unsanejament deficient i es pot contraure almenjar aliments o beure líquids contaminats. La manca de recursos sanitaris adequats pot provocar que el tractament s'administri tard o de manera inadequada. La malaltia va sovint associada als sectors de població més pobres i més vulnerables, ja que són els que tenen més dificultats d'accés a serveis com latrines o subministrament d'aigua neta. Els equips de l'OMS en els països afectats treballen amb els governs per assegurar una resposta eficaç, mentre que UNICEF està subministrant equipament, clor i medicaments. "Les mesures de salut pública s'han de convertir en una qüestió molt més prioritari per als governs", va dir Manuel Fontaine, director interí d'UNICEF a l'Àfrica Occidental i Central. "Estem veient com els infants i les seves famílies són presa d'una malaltia que és evitable. L'OMS, els governs i agències com la nostra, estem duent a terme una resposta d'emergència. Però necessitem aconseguir que quan una mare doni de beure al seu fill no es preocupi si això el matarà. "