'L'Educació abans que tot', una nova iniciativa de Nacions Unides per a l'educació universal

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha obtingut avui 1.500 milions de dòlars en compromisos de donació de fons destinats a convertir l'educació en una de les principals prioritats mundials i a impulsar el progrés cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni sobre l'educació.


 

La iniciativa "L'Educació abans que tot " té l'importantíssim objectiu de mobilitzar tots els aliats —tant habituals com nous— per tal de conquerir l'educació primària per a tots abans de 2015, la data límit prevista per a la consecució dels ODM. Calen 24.000 milions de dòlars per any per esmenar les mancances que afecten els infants que no van a l'escola primària ni a l'escola secundària inferior. "Estic molt satisfet i agraït per les generoses aportacions que avui s'han realitzat, que serveixen per donar un impuls a la iniciativa "Educació abans que tot" per tal d'aconseguir els seus objectius", va declarar el secretari general, Ban Ki-moon. "Els nostres objectius comuns són senzills: volem que els infants assisteixin a l'escola primària i que prossegueixin cap a un ensenyament superior que els ajudi a tenir èxit en la vida".

Compromís de governs i empreses

Austràlia, Bangla Desh,Dinamarca, Sud-àfrica iTimor Oriental van figurar entre els països que es van comprometre a intensificar el seu suport a aquesta nova aliança mundial coneguda com "L'educació abans que tot". A més, dotzenes d'empreses destacades i de fundacions privades hanmobilitzat més de 1.500 milions de dòlars en nou finançament destinat a assegurar que tots els infants i joves rebin una educació de qualitat, adequada i que els transformi.Western Union, la Fundació Western Union i la Fundació MasterCard van ser de les primeres a materialitzar l'ajuda a favor d'aquesta iniciativa. La Fundació Western Union ha assumit el compromís de mobilitzar directament més de 1.000 milions de dòlars en pro de l'educació mundial, aportant més de 10.000 dòlars per dia en beques per a un milió de dies d'escola. Elprograma de la Fundació MasterCard "Scholars Program", una iniciativa educativa dotada amb 500 milions de dòlars, permetrà a 15.000 estudiants amb aptituds però desfavorits —especialment de la regió d'Àfrica— accedir a una educació secundària i universitària, i a finalitzar-les. La presentació de "L'educació abans que tot" va tenir lloc en el context de la 67na Sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides. Entre els participants hi havia caps d'Estat i Ministres dels països, l'enviat especial del secretari general per a l'Educació Mundial, Gordon Brown, directors d'altres organismes de les Nacions Unides, joves, representants de la ciutadania i directors generals de les empreses més destacades . En els propers cinc anys, "L'Educació abans que tot" se centrarà en tres prioritats: escolaritzar tots els infants,millorar la qualitat de l'ensenyament ipromoure la ciutadania mundial. "No hem privar cap nen o nena de la promesa d'una educació de qualitat. És massa allò que ens juguem. Quan donem prioritat a l'educació, podem reduir la fam i la pobresa, posar fi al malbaratament de capacitats i aspirar a aconseguir societats més sòlides i millors per a tots", va afirmar el secretari general de Nacions Unides.

Grans èxits en educació

A finals de la dècada de 1990 hi havia 108 milions d'infants en edat d'assistir a l'escola primària que no estaven escolaritzats. Actualment aquesta xifra ha descendit a 61 milions, segons l'Informe de Seguiment de l'Educació en el Món de la UNESCO, de pròxima aparició. La disparitat entre la matriculació dels nens i les nenes s'ha reduït també de forma notable. Es tracta d'èxits considerables, deguts en gran mesura a la decisió adoptada tant a escala nacional com internacional d'actuar en pro de la consecució dels objectius sobre l'educació. Després de la presentació es va celebrar un debat sobre els objectius de la iniciativa i sobre la necessitat fonamental de conferir a l'educació un lloc de màxima prioritat en el temari mundial. La taula rodona va estar presidida pelvicesecretari general de les Nacions Unides, Jan Eliasson, i va comptar amb la participació de Sa Majestat la Reina Rania Al-Abdullah, deJordània; de Daw Aung Sang Suu Kyi, de Myanmar; de Teopista Birungi Mayanja, d'Uganda, que representava als professionals docents; i de Charles Young, de Jamaica, que representava a la joventut.