L'ajuda al desenvolupament té resultats

La presidenta d'UNICEF Espanya, Consuelo Crespo, va intervenir ahir al Senat a la Comissió de Cooperació Internacional per parlar de la importància de la cooperació espanyola, sobretot en la situació actual.

 

Consuelo Crespo va recordar els importants avenços que s'han aconseguit per la infància a nivell mundial, com per exemple, la reducció de la mortalitat infantil enun 41%. Això demostra, tal com subratlla la presidenta d'UNICEF Espanya, que és possible disminuir radicalment la mortalitat infantil amb intervencions simples i assequibles. "En temps de crisi també es pot avançar", afegeix.

Avenços aconseguits gràcies a l'ajuda al desenvolupament
 Gràcies a la cooperació s'han aconseguit grans avenços en temes tan importants com: 
  • La desnutrición infantil, que és la causa d'1 de cada tres morts infantils.
  • Educació. S'ha aconseguit la paritat entre nens i nenes en l'accés a l'escola primària i la tasa de matriculació a l'escola primària a l'Àfrica subsahariana ha passat del 58 al76%.
  • Malalties infeccioses. Es va reduir a la meitat el nombre de defuncions per malària en 43 dels 99 països endèmics.
  • Aigua potable. S'ha aconseguit reduir a la meitat el nombre de persones sense accés a l'aigua potable. Aquesta meta dels ODM s'ha assolit abans del 2015.

Per a la presidenta d'UNICEF Espanya aquestes dades demostren que la inversió eficaç i sostinguda en les persones, especialment en els infants, sobretot en les zones i comunitats més marginades, és rendible: "trenca el cercle intergeneracional de la pobresa, crea societats més estables i contribueix al creixement sostenible", afegeix.

Consuelo Crespo va recordar en la seva compareixença que "Espanya pot sentir-se orgullosa de la seva participació en la consecució de molts dels resultats de desenvolupament relacionats amb la infància" i va recordar que l'any 2011 la contribució del govern espanyol a UNICEF va arribar als 50 milions de dòlars i la de la ciutadania espanyola (empreses i particulars) a 48 milions de dòlars.

Grans reptes per a la infància

Malgrat tots els avenços, Consuelo Crespo va voler recordar al Senat els grans reptes per a la infància que encara queden per solucionar:

  • 19.000 infants moren al dia per causes evitables.
  • 180 milions d'infants al món tenen desnutrició crònica i 20 milions pateixen desnutrició aguda.
  • Encara hi ha 61 milions d'infants que no tenen accés a l'escola primària.
  • En 2010 varen morir 287.000 dones per causes relacionades amb la maternitat.

Consuelo Crespo va mostrar la seva preocupació "davant la gravetat del moment actual": "Correm el risc de perdre bona part del camí recorregut. Tots som conscients de la dificultat de la nostra situació econòmica. Però no podem oblidar que la reducció de fons és molt més que un apunt comptable. Estem parlant de vides humanes".

La presidenta d'UNICEF Espanya advoca per unarecuperació amb rostre humà, on laprotecció dels més vulnerables estigui al centre de les decisions. "Fins i tot en aquest context de crisi, hi ha marge per prendre decisions estratègiques i buscar sortides que no generin més desigualtat. En aquests moments difícils, la societat reclama de les institucions amplitud de mires, capacitat per arribar a consensos en alguns aspectes essencials i compromís amb els més febles".