La lluita contra el còlera a Níger

Els brots de còlera són freqüents a la regió africana del Sahel. No obstant això, des de començament d'any, la seva repercussió s'ha agreujat a causa del desplaçament de persones que fugen del conflicte al nord de Mali. Fins ara, més de 52.000 refugiats han arribat a Níger. El seu accés als serveis socials és molt limitat i viuen en les zones més afectades per l'actual crisi alimentària i nutricional.

UNICEF i els seus aliats estimen que prop de 394.000 infants menorsde cinc anys necessitentractament per ladesnutrició aguda greuel 2012. Els nens que ja es troben febles per la desnutriciócorren unmajor risc pelcòlera. Tot i que rebintractament, és molt fàcil que puguin tornar a caure malalts causa de l'aigua no potable.A mesura queavança latemporada de pluges, s'hanregistrat al llarg del riu Níger més de 3.000 casos de còlera i 68 mortsdegudes aaquesta malaltiaaltament contagiosa. Els infants queviuen enles nombrosesilles que hi ha al riu sónels mésvulnerables,pel fet que és difícil accedir-hi per prestar-lisatenció mèdica.

És especialment perillós durant la temporada de pluges. EL nostre vaixell es trenca i tenim el problema dels hipopòtams. Hi ha molts a la zona i fan molt perillós el nostre viatge", relata Abdoulaye Hamidou, l'única infermera que atén més de 10.000 persones a la seva zona de les illes, inclosos els infants amb desnutrició aguda. Gràcies al suport d'UNICEF, el Govern de Níger lluita contra l'epidèmia en primera línia, proporcionant tractament i distribuintsubministraments mèdics i articles d'higiene als centres de salut. Uns treballadors socials capacitats es mobilitzen per conscienciar les comunitats i als refugiatsdels perills del còlera.

LA HISTÒRIA DE DJAMILATU

Djamilatu, una nena de 3 anys, va sertraslladada d'urgència a un centrede salut desprésde patir diarreai dolorabdominal,símptomes comunsdel còlera. "Estava moltmalament. Pensava que es moriria. Encaraestà espantada", explica la seva mareAichatou Abdou. Djamilatou es va recuperar després de rebre tractamentdurant cinc dies al centrede salut de l'illa Kandadji. 

"Al centre de salut només li van donaraigua a Djamilatou. Després de tornar a casa, es va negar a beure l'aigua del riu. Ara bevem l'aigua del pou que hi ha al pobledel costat, o purifiquem l'aigua del riu abans de beure ",explica la seva mare.